Magazin

Super trik uz koji možete jesti grah bez straha od nadimanja: Dodajte jedan sastojak pred kraj kuvanja i zaboravite na gasove

Grah spada u grupu zdravih namirnica, a osim toga jeftin je i jednostavan za pripremu.

kuvanje pasulja
FOTO: SAŠINA KUHINJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.

Možete da ga spremate na milion načina, a Srbi najviše vole čorbast ili prebranac. Ljeti grah možete da koristite i u salatama.

Međutim, mnogi izbjegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.

Ipak, ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a pasulj počne da se kuva, udio tih složenih supstanci je daleko manji.

Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Ali, postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuva pasulj dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promeniti ukus pasulja, piše Stvar ukusa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu