Svijet

SUSPENDOVANA ZBOG GODINA Baka (97) tražila da je vrate na posao, pa izgubila tužbu

Amerikanka Polin Njuman, 97-godišnja sudija, izgubila je tužbu koju je podnijela da bi mogla da se vrati na posao, nakon što je prethodne godine suspendovana zbog navodnih kognitivnih i fizičkih problema povezanih s njenim godinama.

Sudski čekić
FOTO: YELLOWEFFECTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Njuman je pokušala da ospori suspenziju iz suda koji se fokusira na patente, žigove i druga pitanja, tužbom u kojoj se navodi da je zakon iz 1980, pod nazivom Zakon o ponašanju i invalidnosti sudija, kojim se propisuje proces smjenjivanja sudija, u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Okružni sudija Kristofer Kuper presudio je u utorak protiv tvrdnji Njuman da je se tim zakonom krše ustavna prava na propisani proces.

Kuper je u februaru odbacio druge ustavne tvrdnje koje je Njumanova iznijela, a njen advokat Greg Dolin rekao je Rojtersu da će se sudija žaliti na odluku.

Sudija Kimberli Mur, glavna sudija Federalnog okruga, rekla je u naredbama objavljenim prošle godine da je Njumanova pokazala znake ozbiljnog kognitivnog i fizičkog oštećenja i optužila je da odbija da sarađuje u istragama o njenom mentalnom zdravlju.

Njumanova je najstarija američka savezna sudija koja nije imala status višeg člana sa skraćenim radnim vremenom. Imenovao ju je predsjednik Ronald Regan 1984. godine.

Njumanova je cijenjena ličnost u patentnom pravu i istaknuti disident na sudu, koja često odlučuje o slučajevima koji uključuju velike kompanije, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu