Biznis

SUZBIJANJE URBANIZACIJE Evropa i Afrika u pregovorima oko kakaa

Evropska Unija pokrenula je pregovore s Obalom Slonovače i Ganom, glavnim svjetskim proizvođačima kakaa, o razvoju kriterija za održivu proizvodnju kakaa kako bi se suzbila urbanizacija i dječji rad.

SUZBIJANJE URBANIZACIJE Evropa i Afrika u pregovorima oko kakaa
FOTO: CARLOS ORTEGA/EPA

Dijalog koji okuplja evropske institucije, dvije afričke zemlje i predstavnike proizvođača trebao bi rezultirati „konkretnim preporukama” do sredine 2021. kako bi lanac proizvodnje kakaa bio „održiviji”, saopštila je Evropska komisija.

U pregovorima koji će potrajati do jula 2021. trebalo bi se identifikovati mehanizme koji će omogućiti da se više ne podstiče urbanizacija ili dječji rad te podstaći evropska poduzeća da budu „odgovorna” prilikom kupovine kakaa.

Obala Slonovačei Gana, koje su zajedno ostvarile 64 odsto svjetske proizvodnje kakaa 2019./2020., po podacima Međunarodne organizacije za kakao, obvezale su se još u junu 2019. u sklopu zajedničke inicijative da će garantovati minimalne prihode uzgajivačima isplatom naknade veće od tržišne cijene, piše Index.

Evropska unija željela bi osnažiti taj mehanizam.

Evropska unija uvozi 60 odsto svjetske proizvodnje kakaa i Obala Slonovače i Gana imaju pristup evropskom tržištu bez kvota i carina, prenosi Index.

Slična inicijativa bila bi gotovo nemoguća kad su u pitanju soja ili palmino ulje, čija je proizvodnja procvjetala u više zemalja, među kojima su Brazil i Indonezija.

Gotovo šest miliona poljoprivrednika u Obali Slonovače i Gani zarađuje svoje glavne prihode uzgojem kakaa, po UN-u.