Gradovi

SVAKA KIŠA IM POPLAVI KUĆU Nevolje života uz magistralni put

Porodica Antonić iz Tukova u Prijedoru nakon svake kiše bori se sa poplavom na svom imanju.

SVAKA KIŠA IM POPLAVI KUĆU Nevolje života uz magistralni put
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Vlado Antonić (53) za Srpskainfo objašnjava da je sve počelo prije 30 godina, kada je izgrađen trotoar u njihovoj ulici Vojvode Stepe Stepanovića, koja je ujedno i magistralni put Prijedor Sanski Most.

– Moje dvorište je ostalo mnogo niže ispod nivoa trotoara. Sva voda od kiše, oko 200 metara s jedne i oko 100 metara s druge strane ceste slijeva se ispred moje kuće, jer je tu znatno niži dio puta i potom ulazi u moje dvorište – priča Antonić.

Navodi da je preduzeće koje održava magistralni put postavilo jedan šaht na dijelu kolovoza gdje su skuplja voda. Međutim, jedan slivnik nije dovoljan.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Prije par godina žalio sam se glavnom Republičkom inspektoru za puteve iz Banjaluke. On je izašao na teren, kao i predstavnici gradske uprave i preduzeća koje održava magistralni put. Inspektor je naložio nadležnom preduzeću da se na cesti postave još tri šahta kako bi mogla sva voda da se prikuplja. Međutim to niko nije uradio – tvrdi on.

Priča da mu svaka kiše poplavi dvorište, pomoćne objekte i oko dunum zemlje iza kuće.

– Ta voda se povuče za nekoliko sati nakon prestanka kiše, ali na mojoj kući je učinjena velika šteta. Kada je jača kiša poplavi pola temelja kuće. Nasipao sam dvorište nekoliko puta i više ne vrijedi to raditi. Mislio sam da renoviram kuću i dvorište, ali nema  smisla kada sam stalno u poplavi – kaže ogorčeni Prijedorčanin.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Smatra da bi izgradnja kanalizacije u Tukovima riješila problem vode koja se zadržava na kolovozu i plavi njegovo imanje.

– Samo je urađena prva faza radova na kanalizaciji prije nekoliko godina, ali radovi nikada nisu završeni, odnosno nisu nam kuće spojene na kanalizaciju – priča on.

Antonić ističe da njegovo domaćinstvo u većoj mjeri ne ugrožava rijeka Sana koja prolazi kroz ovo naselje, već nedostatak dobre volje nadležnih da riješe odvodnju vode s magistralnog puta.

– U maju 2014. smo svi bili poplavljeni u ovom dijelu, ali je jedino moja porodica u poplavi nakon svake kiše. Živim sa suprugom i dvoje djece i svi smo ogorčeni zbog naše situacije – priča on.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Antonić kaže da je postao očajan i da ne zna kome više da se obraća.

– Iz Gradske uprave kažu „zovite preduzeće koje održava puteve“. Iz tog preduzeća mi kažu „nemamo ništa s tim, zovite Vodovod i kanalizaciju“. Pitam se što da zovem njih kada Tukovi nemaju kanalizaciju. Jedino još mi ostaje da ih sve tužim i tražim naknadu štete – ističe Antonić.

Iz Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“, koje je nadležno za održavanje magistralnih puteva, tvrde da će problem porodice Antonić biti riješen.

– Javno preduzeće ”Putevi Republike Srpske” izdaće nalog preduzeću za održavanje da se očiste postojeći upojni bunari  i izgradi još novih upojnih bunara, u skladu s tehničkim uslovima – saopštili su iz ovog preduzeća.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodaju da su na ovoj cesti u prethodne dvije godine urađena tri upojna bunara za odvodnju vode sa kolovoza. Međutim, Antonić tvrdi da osim jednog šahta na kolovozu u blizini njegove kuće nema više slivnika na magistralnom putu.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i infrastrukturu grada Prijedora, Zlatko Ritan, rekao je da je lokalna uprava uputila dopis preduzeću „Putevi RS“ koje je nadležno za magistarlni put i da očekuju da bude pronađeno tehničko rješenje za ovaj problem.

I pješaci i vozači žrtve

Vlado Antonić priča da voda koja se zadržava na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most ugrožava sve pješake i vozače.

– Ispred mog dvorišta zadržava se velika količina vode. Šaht se ne vidi od nje tako da vozila naglo upadnu u tu vodu, a dešavalo se da se na šaht odbije i točak vozila. Veliki broj pješaka je tu uprskan. Vozila vodu nanose skroz do prozora moje kuće. Kada sam u srijedu ujutru ustao i krenuo na posao, bilo mi je muka jer je padala kiša. Sa ceste je u moje dvorište išao potok vode – kaže Antonić.

Iz „Puteva RS“ tvrde da nepovoljan teren, blizina kuća uz magistralni put Prijedor – Sanski Most, kao i rijeka Sana u neposrednoj blizini onemogućavaju da se izradi kanal za odvodnju vode s kolovoza.

Prihvati notifikacije