Društvo

SVAKOM NOVOROĐENČETU PO 400 KM Povećana sredstva Fondu za natalitet u Prijedoru

U Prijedoru će ove godine za svako novorođenče iz budžeta grada biti isplaćeno po 400 KM, što je duplo više u odnosu na naknadu koja je isplaćivana u 2019. godini.

SVAKOM NOVOROĐENČETU PO 400 KM Povećana sredstva Fondu za natalitet u Prijedoru
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Dalibor Grabež

Ovo povećanje tražila je GO PDP Prijedor kroz amandman na budžet za ovu godinu. Inače, na prijedlog PDP, Grad Prijedor je prošle godine i počeo da plaća naknadu za novorođenčad od 200 KM.

Predsjednik GO PDP Prijedor Dalibor Grabež kaže da je planirani Fond za natalitet u iznosu od 140.000 KM ove godine povećan na 200.000 KM.

Ponosni smo na taj amandman i to je obilježilo naš rad u prošloj godini. To smo tražili i ranijih godina, ali smo realizovali tek kada je došlo do promjene skupštinske većine. U Prijedoru je do 23. decembra rođena 481 beba, što je za 31 bebu manje u odnosu na isti period prošle godine. Moramo se ugledati na gradove koji imaju besplatne boravke u vrtiću i pomažu mlade bračne parove -kaže Grabež.

Dodaje da je PDP imao 9 amandmana na budžet i da ih je 8 usvojeno.

– Usvojen je i amandman “personalna asistencija za potrebe invalida”, a izdvojili smo za početak 20.000 KM. Personalni asistenti su potrebni invalidima kako bi se mogli uključiti u društvene tokove – kaže Grabež.

Dodaje da je među usvojenim amandmanima i uvećanje iznosa u budžetu za jednokratnu novčanu pomoć osobama u stanju socijalne potrebe sa planiranih 55.000 KM na 100.000 KM, jer je sve više zahtjeva za pomoć.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Pomogli smo regionalno udruženje za izbjegle i raseljene osobe sa 20.000 KM. Usvojeno je i da se po 8.000 KM izdvoji za održavanje međunarodnog turnira u sklopu Škole fudbala Crvena zvezda, te za održavanje terena i opremu Fudbalske asocijacije grada Prijedora – kaže on.

Navodi da će 12.000 KM biti izdvojeno za rekonstrukciju svlačionica FK Omarska, a 15.000 KM za izgradnju bine pored Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Omarskoj.

Grabež kaže da je GO PDP Prijedor stabilna politička organizacija koja je prošle godine ojačala stranku.

– Integrisali smo članove Srpske radikalne stranke u PDP, potom nam je došao i Dragan Dragojević, koji je bivši predsjednik GO NDP, a sa njim i dio članstva. U centralu stranke smo poslali 107 pristupnica i očekujemo članske karte – rekao je on.

Inače, PDP ima dva odbornika u Skupštini Grada Prijedora i bio je poželjan partner i za SNSD i za DNS nakon raspada koalicije ove dvije partije u gradu na Sani. Grabež tvrdi da se PDP odlučio za novu skupštinsku većinu koju predvodi SNSD, jer je Prijedor dugo stagnirao pod vođstvom DNS.

– Sam naziv Pokret za bolji Prijedor, oko kojeg su okupljene ove partije, pokazuje da su stvari prevagnule zbog potrebe da naš grad krene naprijed – zaključuje on.

Cilj povećati broj odbornika

Dalibor Grabež kaže da će PDP na lokalnom izborima ove godine imati kompletnu odborničku listu te da je cilj povećati njihov broj u lokalnom parlamentu.

– Čim prođu praznici formiraćemo preliminarne liste. Nadamo se da će PDP biti nezaobilazan faktor u formiranju sljedeće skupštinske većine. Otvoreni smo za saradnju sa svim političkim partijama, a sarađivaćemo sa onim partijama koje uvažavaju PDP – kaže on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu