Biznis

Sve je krenulo od virusa korona: U Velikoj Britanija kuće u RURALNIM PODRUČJIMA skuplje, nego cijena nekretnina u gradovima

Ruralna područja u Velikoj Britaniji nadmašila su gradove kada je riječ o rastu cijena kuća u posljednjih pet godina, s prosječnom stopom od 22 odsto.

Sve je krenulo od virusa korona: U Velikoj Britanija kuće u RURALNIM PODRUČJIMA skuplje, nego cijena nekretnina u gradovima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podaci koje je objavila finansijska institucija “Nejšenvajd” (“Nationvide”) pokazuju da su u pomenutom periodu prosječne cijene kuća u pretežno ruralnim oblastima za pet odsto brže rasle nego one u urbanim dijelovima, prenio je Gardijan.

Ovakva situacija prije svega je izazvana pandemijom, što je dovelo do porasta broja ljudi koji želje da se isele iz gradova u ruralna područja, manje gradove ili na obalu.

Sve traženije su postale kuće sa većim baštama, koje nude više prostora za rad od kuće.

Dodaje se da su stanovi u urbanim područjima bili najmanje interesantni kupcima u posljednjih pet godina.

Međutim, istraživanja su pokazala da su se neki od onih koji su se preselilli u ruralna područja u međuvremenu prodali kuće i vratili u predgrađe ili grad.

Pročitajte još

U najatraktivnija ruralna područja spadaju turističke destinacije Devon i Lejk distrikt, što sugeriše da je dobar dio potražnje otpada na one koji kupuju kuće za odmor, navodi “Nešnvajd”.        

Prema pomenutoj finansijskoj instituciji, od 349 lokalnih oblasti u Velikoj Britaniji, većina (61 odsto) klasifikovana je kao pretežno urbana, a nešto više od četvrtine (26 odsto) kao pretežno ruralna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu