Društvo

Sve oko nas je POSKUPILO: Šta kaže statistika o divljanju cijena, a šta građani

Cijene hrane i goriva bukvalno divljaju posljednjih mjeseci; kilogram krompira i kupusa poskupio je čak trostruko, a statistika kaže da je najviše poskupio prevoz u Srpskoj.

Sve oko nas je POSKUPILO: Šta kaže statistika o divljanju cijena, a šta građani
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, za godinu dana skočile su za prosječno 2,6 odsto, podaci su Republičkog Zavoda za satistiku.

Zbog viših cijena goriva od čak 16,7 odsto, prevoz je poskupio za 9,2 odsto. Litar goriva je za godinu dana sa 1,73 marke porastao na 2,13 KM.

Ulje je poskupilo za 23 odsto, sa 2,16 KM na sadašnjih 2,98 maraka. Za povrće trebamo izdvojiti 14,6 odsto novca više.

U ovo doba prošle godine kilogram krompira koštao je 0,7 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće 1,5-2, a glamočki ide i do 2,5 KM. Vrećica kupusa od desetak kilograma košta od 12 do 16 maraka, a lani se mogla kupiti za četiri KM.

Pročitajte još

Novine i časopisi skuplji su za skoro 11 odsto.

– Dječiji časopis koji redovno kupujemo prije je koštao 2,4 marke, a sada iznosi 3,60 KM – govori jedan roditelj.

Namještaj i pokućstvo imaju godišnji rast od 1,7 odsto.

– Izabrala sam nekoliko lustera u jednoj radnji, a kada sam poslije dva dana došla da ih kupim, cijene su narasle od 10 do čak 30 maraka po komadu – kaže šokirana Banjalučanka.

Za nevjerovati u ovakvoj situaciji, ali pojedini artikli su u proteklom periodu sniženi. Zbog sezonskih sniženja, najveći pad zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća za 7,8 odsto.

Prosječna plata isplaćena u septembru ove godine iznosila je 1.026 KM. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna plata u septembru prošle godine bila je 965 maraka.

Prihvati notifikacije