Društvo

"SVE RAĐENO U INTERESU UČENIKA I ZAPOSLENIH" Trivićeva poručila da se Sindikat još nije izjasnio o modelu nastave

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je odluke o organizaciji nastave na daljinu u prethodnom periodu, kao i u novonastaloj situaciji izazvanoj ozbiljnom epidemiološkom sitaucijom, donosilo je u saradnji sa svim relevantnim instituacijama, saopštili su iz ovog ministarstva.

"SVE RAĐENO U INTERESU UČENIKA I ZAPOSLENIH" Trivićeva poručila da se Sindikat još nije izjasnio o modelu nastave
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U MPiK naglašavaju da je to urađeno u najboljem interesu učenika i zaposlenih u obrazovnom sistemu i očuvanja njihovog zdravlja, te vodeći brigu o tome da učenici ne izgube kontinuitet i kvalitet sticanja znanja.

Dodaju da je, u tom pogledu, resorno ministarstvo razgovaralo i sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i od njih očekivalo konstruktivne prijedloge unapređenja organizacije nastave na daljinu i vaspitno-obrazovnog procesa u uslovima pandemije virusa korona, kako su ih sami najavljivali.

– Od predstavnika ovog sindikata, ni nakon više usmenih i pismenih molbi u ovoj sedmici, još nismo dobili prijedloge i moguće modele o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, a koji su trebali da budu prezentovani na jučerašnjšoj sjednici koja je, u organizaciji predsjednice RS Željke Cvijanović, održana sa svim relevantnim predstavnicima ustanova i institucija Srpske. Ne znamo razlog tome. Napominjemo da smo u toku ove sedmice jedino primili ultimativan zahtjev da se održi sastanak i pres konferencija, ali bez dostavljanja tema koje bi bile predmet razgovora – naglasila je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Pročitajte još

U MPiK podsjećaju da je na jučerašnjem sastanku donesena preporuka da se od 2. novembra vaspitno-obrazovni rad nastavi u školskim učionicama. Predloženo je i da osnovne i srednje škole, te krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava, u narednom periodu, MPiK, u zavisnosti od epidemiološke situacije i ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školskim objektima, odnosno o potrebi izvođenja nastave na daljinu.

– MPiK i Republički pedagoški zavod će, u slučaju organizavanja nastave na daljinu, u narednom periodu obezbijediti podršku za istu, putem RTRS i elektronskih sredstava komunikacije, na isti način kao što je to bilo uspješno realizovano u drugom polugodištu prethodne školske godine. Učenicima osnovnih i srednjih škola, koji nemaju pristup internetu, obezbijeđen je, u saradnji sa M:telom, besplatan internet, pa se, trenutno, nesmetano odvija i nastava na daljinu – navedeno je u saopštenju.