Politika

SVE VIŠE ZARAŽENIH Vučić: Moje "srednje ime" je odgovornost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da snosi odgovornost zbog povećanja broja zaraženih virusom korona, političku, kao i svaku drugu, jer, kako kaže, od toga ne bježi kada donosi najteže odluke.

SVE VIŠE ZARAŽENIH Vučić: Moje "srednje ime" je odgovornost
Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Moje ”srednje ime” se zove odgovornost i od toga ne bježim kada donosim najteže odluke – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Ponovio je da će on snositi bilo kakvu odgovornost i dodao da protiv njega postoji 150 krivičnih prijava, te da je spreman da po svakoj snosi odgovornost.

– Jedino je važno da nikada ne snose odgovornost lažovi koji izmišljaju broj mrtvih, lažovi koji govore da neko drži mjere i policijski čas zato što voli da sprovodi diktaturu – rekao je Vučić ironičnim tonom.

Istakao je da je relaksiranje mjera nakon ukidanja vanrednog stanja bila odluka države, ali i, ukazao, insistiranje pojedinih građana koji su “lupali u šerpe”.

– To je bila naša odluka, ali, ako bih htio da budem zloban, to je bilo vaše insistiranje. Narod je lupao u šerpe i govorio – da se prekine Vučićeva diktatura kojom on ograničava kretanje, da se ukinu njegovi policijski sati, kojima on sprečava narod da živi normalno, jer opasnosti od korone nije bilo – naveo je Vučić.

Zatim je, podsjeća on, počelo “okupljanje” na Vračaru zbog “lažnih suza” zbog “povika jednom opozicionaru sa zvučnika”, i tim okupljanjima su, dodaje Vučić, prkosili policijskom satu.

Pročitajte još

A onda su, dodaje, pozivali na okupljanja ispred Predsjedništva, Skupštine i na drugim mjestima…

– Mi smo mjere ukinuli i rekli ”pošto smo izgubili povjerenje naroda, idemo na izbore i neka narod kaže šta misli” – rekao je Vučić.

Ističe da je bilo grešaka i da smo se svi “opustili previše”, jer smo, kako kaže, pomislili da je gotovo i da će preko ljeta situacija biti lakša nego što je bila tokom zimskih mjeseci.

– Svi smo pojedinačno krivi. Spreman sam da prihvatim odgovornost djelimično za situaciju u Novom Pazaru, jer nisam angažovao Vojsku Srbije, a i nisam dovoljno poznavao običaje naših muslimanskih prijatelja, koliko je Bajram značajan, nismo zabranili ulaz u džamije i to nas je skupo koštalo… Ako je neko za to kriv, ja sam – rekao je Vučić.