Banjaluka

Svečano otvoren 57. Kočićev zbor "Svaki čovjek uvijek treba da ljubi istinu i svoju otadžbinu"

Polaganjem vijenaca na spomenik našem tribunu i književniku i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u Parku „Petar Kočić“ svečano je otvorena manifestacija „57. Kočićev zbor“.

Svečano otvoren 57. Kočićev zbor "Svaki čovjek uvijek treba da ljubi istinu i svoju otadžbinu"
FOTO: S. ĆUKOVIĆ / GRAD BANJALUKA

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao otvaranju manifestacije, neki ljudi su bezvremenski, a njihove ideje su vječne i uvijek moderne.

– Kada čitate djela Petra Kočića, možete da vidite da je on i dalje sveprisutan u našem društvu i da njegova djela na najbolji mogući način oslikavaju sadašnjicu, društvo i sva aktuelna dešavanja. Ove godine smo promijenili koncept, pa se ova manifestacija sastoji iz tri dana, i to dana istine, slobode i otadžbine – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

Dodao je da su upravo to tri univerzalne ideje Petra Kočića, te da svaki čovjek uvijek treba da ljubi istinu i svoju otadžbinu.

– Istina, u to vrijeme nije bilo lako, ali nije lako ni danas. Sva vremena su teška. Upravo zbog toga, mi kao narod treba da ostanemo posvećeni Zmijanju i Kočiću, koji je simbol Banjaluuke i našeg naroda, čovjek najsjajnije pisane riječi, čovjek koji je svojim riječima opisao prošla, sadašnja ali i buduća vremena – istakao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da pozove sve sugrađane, ali i turiste da danas isprate sve sadržaje u okviru ove manifestacije, koji se dešavaju u Banjaluci, a da u naredna dva dana posjete Stričiće i Manjaču gdje ih takođe očekuje bogat program.

– Važno je da se Petra Kočića prisjećamo uvijek, ne samo kada obilježavamo Kočićeve dane i ovu manifestaciju, Petra Kočića treba da se prisjećamo svaki dan – zaključio je Stanivuković.

Prvog dana – Dana istine, Mariji Trubić, učenici osmog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Sitnice, Opština Ribnik za pjesmu „Ideš li, rode“ dodijeljena je  nagrada „Zmijanjče“ za najbolji literarni rad mladog pisca iz Republike Srpske, koja je poručila kako joj ova nagrada mnogo znači.

– Mnogi učenici iz cijele Republike Srpske su pisali radove, a nagrada je pripala meni. Naša škola je mala i stvarno je predivno kada jedan rad iz malog mjesta dobije jedno ovakvo priznanje – rekla je Marija Trubić.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Banjaluka, Miladin Berić poručio je kako je ove godine program izuzetno sadržajan i brilijantan.

Program prvog dana Kočićevog zbora – „Dana istine“ biće nastavljen od 17 časova uz Veče satire, kada će na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupiti domaći književnici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Bogat program ovogodišnje manifestacije biće nastavljen i tokom vikenda, 27. i 28. avgusta u Stričićima na Manjači.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu