Svijet

Švedska vlada zabrinuta: Zbog korone se pune bolnice, prijete oštrije mjere

Švedska vlada upozorila je danas da mere protiv korona virusa mogu biti pojačane ako ljudi budu ignorisali postojeća ograničenja, jer jedinice za intenzivnu njegu u nekim regionima dostižu pun kapacitet.

Švedska vlada zabrinuta: Zbog korone se pune bolnice, prijete oštrije mjere
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

 Sad nije trenutak da se ponašamo kao da je pandemija već gotova. Stopa zaraze ne opada sama od sebe – rekla je ministarka za zdravstvo i socijalna pitanja Lena Halengren na konferenciji za novinare i dodaje da ona nije isključila uvođenje strožih ograničenja, ali ni precizirala koje mjere mogu biti uvedene.

Pročitajte još

Popunjenost odeljenja za intenzivnu njegu porasla je na najviši nivo od početka pandemije prije godinu dana, a u bolnicama šiom zemlje broj raspoloživih kreveta za najteže oboljele je ispod 20 odsto.

Podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti ove nedjelje pokazali su da je Švedska među prvima po broju novih slučajeva po stanovniku u EU tokom poslednjih 14 dana, ali paradoksalno i među zemljama sa najnižom stopom smrtnih slučajeva, piše Telegraf.

Kako se navodi, švedska zdravstvena agencija to je pripisala vakcinaciji – 23,7 odsto odraslog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu.