Društvo

SVI SE PRAVE NAIVNI Ni riječi o pojeftinjenju hrane i prevoza, a evo koliko je pala cijena goriva

U odnosu na njegovu cijenu, koja je lani dostigla svoj maksimum, litar goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj trenutno je jeftiniji za skoro jednu KM.

točenje goriva na benzinskoj pumpi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo pojeftinjenje bi, svakako, sobom trebalo da povuče i pad cijena nekih drugih roba, prije svega hrane i prevoza, što, međutim, nije ni na vidiku.

Naime, i prevoznici, i domaći proizvođači hrane, i trgovci, slažu se da je riječ o značajnom padu cijene goriva, ali da, jednostavno, još nije vrijeme za nove cjenovnike!?

Cijene goriva stabilne

Na dobitku su jedino vozači koji, u odnosu na ljetos, rezervoar dizela toče za oko 50 KM jeftinije, što je, sasvim sigurno, veliko rasterećenje za njihove kućne budžete.

Novac u rukama
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjetimo, cijene goriva su na našim pumpama počele da divljaju proljetos, a litar dizela je početkom jula prošle godine išao i do 3,63, dok je benzin  koštao i 3,55 KM.

Građani na banjalučkim benzinskim pumpama litar dizela trenutno u prosjeku plaćaju po 2,7, a benzina oko 2,58 KM.

Podaci Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS pokazuju da se dizel u Srpskoj kreće između 2,68 i 2,79, a benzin 2,39-2,57 KM.

Iz ove grupacije podsjećaju da je prilikom posljednje korekcije, prije 20-ak dana, litar goriva u RS pojeftinio za 10 do 15 feninga u prosjeku.

– Od tada, cijene goriva su kod nas stabilne. Na osnovu trenutnih kretanja na svjetskom tržištu, u skorije vrijeme ne očekujemo neke nove korekcije goriva – naglašava za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Jovica Vučković.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Međutim, ko god se nadao da će ovaj pad cijena goriva dovesti do još nekih pojeftinjenja, izgleda da se grdno prevario.

Trgovci čekaju na proizvođače

Trgovci poručuju da su im ruke vezane, sve dok proizvođači ne odluče da spuste cijene.

Pročitajte još

– Naravno da bi bilo bolje da su cijene malo niže, jer bi to značilo i veći promet. Međutim, da bi pojeftinili proizvodi u trgovinama najprije cijene treba da spuste oni koji su ih prvi digli, a to su proizvođači. Onda cijene obaraju veleprodaje, pa maloprodaje – poručuju iz jednog banjalučkog marketa.

Proizvođači priznaju da je pomenuto pojeftinjenje goriva dovoljno da  malo padnu i cijene hrane, ali da to, ipak, trenutno nisu u prilici da urade.

– Gorivo jeste pojeftinilo, što značajno olakšava poslovanje mnogih preduzeća. Međutim, to se neće odraziti na pojeftinjenje nekih drugih proizvoda, jer je struja drastično poskupila, što je veliki udar na prerađivačku industriju. Struja se, naime, u našoj branši kao energent daleko više koristi – naglašava za Srpskainfo vlasnik Mesne industrije „Trivas“ iz Prnjavora, Nemanja Vasić.

Prema njegovim riječima, da se nije desilo ovo posljednje poskupljenje električne energije, na osnovu iznosa za koji je pojeftinili gorivo u određenom procentu mogle bi da budu smanjene i cijene hrane.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Nemanja Vasić

– Ovako, poskupljenje struje daleko je veće od pojeftinjenja goriva. Od pada cijene goriva, veću korist od prerađivača svakako imaju oni koji se bave prevozom roba ili putnika, jer kod njih gorivo igra daleko veću ulogu u troškovima – objašnjava Vasić.

Ne mogu da povećaju plate

Autoprevoznici poručuju da se, uprkos pojeftinjenju goriva, i dalje nalaze u izuzetno teškoj situaciji. U „Autoprevozu GS“ Banjaluka naglašavaju da još nije vrijeme za spuštanje cijena autobuskih karata.

– U godini koja je iza nas, nije samo poskupilo gorivo, sve je otišlo gore. Dakle, nama nije problem samo cijena goriva, nego povećanje plata i nedostatak radnika. Takođe, kad su proljetos krenule da rastu cijene goriva, mi nismo odmah poskupili prevoz, zbog čega smo trpili gubitke – ističe za Srpskainfo direktor ovog preduzeća Dejan Mijić.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJAV
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJAV

Podsjeća da je sadašnja cijena karte od 2,3 KM formirana kada je gorivo bilo ispod 2,56 KM.

– Kad litar opet bude ispod ove cijene ispoštovaćemo ugovor i podnijeti Gradskoj upravi prijedlog za pojeftinjenje, a na skupštini je usvajanje novog cjenovnika. S druge strane, tražićemo od Vlade da i prevoz putnika u drumskom saobraćaju bude povlaštena privredna grana, kako bi nam bila umanjena osnovice za poreze i doprinose. Naime, mi ne možemo da povećavamo plate od ovih prihoda, pa ne možemo ni da zadržimo radnike, što nam je veliki problem – poručuje Mijić.

Samo da ne bude poskupljenja

Iz udruženja potrošača naglašavaju da građani ne treba da se nadaju nikakvim pojeftinjenjima.

– Najprije imamo situaciju da se naftaši svim silama opiru da ispoštuju pojeftinjenje nafte na svjetskoj berzi. Kad se i desi da gorivo značajnije pojeftini, kao što je slučaj sada, kada je litar za marku jeftiniji nego u jednom periodu lani, ostali ćute kao zaliveni. A kad benzin i dizel u kratkom vremenskom periodu poskupe dva puta za po par feninga, svi uzimaju digitrone u ruke i prave nove kalkulacije – kaže za Srpskainfo izvršna direktorka trebinjskog Udruženja građana „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

Ističe da svi gledaju samo svoj interes i kako da što više zarade.

– Dvije decenije sam u ovim vodama i nikada nisam doživjela da je neka branša, usljed pojeftinjenja goriva, snizila cijene svojih proizvoda. Još će biti dobro ako ne dođe do novih većih poskupljenja, odnosno ako cijene bar u dogledno vrijeme ostanu stabilne – poručuje Ilijićeva.

Da li će i kada doći do pojeftinjenja hrane i drugih roba i usluga interesuje i građane koji su na svojoj koži osjetili kako to izgleda u slučaju poskupljenja dizela i benzina.

– Činjenica je da je gorivo sada kudikamo povoljnije nego prošle godine. Međutim, niko se ne oglašava da bi moglo da dođe do još nekih pojeftinjenja, a nas najviše interesuju cijene hrane i prevoza. Zato će, čim gorivo opet poskupi, makar i neznatno, svi pojuriti da podignu cijene svojih proizvoda – kaže Miroslav K, službenik iz Banjaluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije