Gradovi

SVI SU BRUJALI O OVIH 10 BEBA U ovom gradu do kraja godine očekuju JOŠ 250 PAROVA BLIZANACA

Novi Sad je prošle godine ponio nezvaničnu titulu evropske prestonice višeplodnih trudnoća jer se u Kliničkom centru Vojvodine rodilo rekordnih 200 parova blizanaca. Ako je suditi po noći između ponedjeljka i utorka kada je na svijet stiglo pet parova bliznaca, ova godina će biti rekordna.

SVI SU BRUJALI O OVIH 10 BEBA U ovom gradu do kraja godine očekuju JOŠ 250 PAROVA BLIZANACA
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

To smatra i dr Stevan Milatović, supspecijalista fertiliteta i steriliteta u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, koji za Blic objašnjava da se očekuje da će tokom ove godine roditi se više od 250 parova blizanaca. Ponosan je što su baš u Betaniji u noći između ponedjeljka i utorka rođeno osam djevojčica i dva dječaka.

– Najbitnije je da su sve mame i sve bebe dobro i da su svi porođaji prošli u najboljem redu. Zaista ne pamtim da smo u jednom danu imali toliko blizanačkih trudnoća i stvarno smo ponosni što je naša ustanova u stanju da se nosi sa takvim izazovima. Sada možemo da kažemo da se u Novom Sadu nastavlja epidemija blizanaca i trojki. Možda taj termin nije primjeren, ali svakako odražava trenutno stanje – kroz smijeh nam priča dr Milatović.

Šalu na stranu, dodaje naš sagovornik, ovo su izuzetno lijepi primjeri i predstavljaju slatke muke kako za roditelje tako i za multidisciplinarni tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV koji se maksimalno bori da sve mame i bebe budu dobro i da im se pruži maksimalna pažnja, briga i njega jer su višeplodne trudnoće uvijek visokorizične.

Dr Milatović smatra da je porast obima i uspjeha vantjelesne oplodnje zaslužan za tako veliki broj blizanačkih i troplodnih trudnoća i podsjeća da su do prije par godina blizanci iz postupka VTO činili 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmijenilo, tako da sada blizanci iz VTO čine blizu 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

– Prilikom spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan ili dva odsto. Sa druge strane, nakon postupka VTO usled činjenice da vraćamo više embriona u matericu žene, šansa za blizance ili trojke može biti mnogo veća. Evropski prosjek je 17 odsto blizanačkih trudnoća iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosjek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO – precizira dr Milatović.

Napredak VTO zasnovan je na kontinuiranom radu i primeni najnovijih naučnih dostignuća, ali i na podizanju svesti o problemu steriliteta i veće dostupnosti VTO, koju sada finansiraju RFZO, pokrajina, ali i brojne lokalne samouprave.

– KC Vojvodine ima tradiciju VTO dugu tri decenije i po uspjehu i finalnom efektu – broju djece, Novi Sad je postao nezvanična prestonica liječenja steriliteta. Naravno, KCV je tu kao krovna ustanova i jedan od najvažnijih motora u postupku VTO sa najviše kapaciteta, a koji je iznedrio brojne stručnjake zaposlene i u privatnim klinikama koje Novom Sadu svakako povećavaju prosjek uspjeha – priča nam dr Milatović, dodajući da iza svake uspešne VTO stoji multidisciplinarni tim KCV sa vrhunskim stručnjacima.

U novosadskoj noći blizanaca tri mame su rodile po dvije djevojčice, a dve mame po dečaka i devojčicu. Jedna od njih je Jovana Krstin koja je na svijet donela Mionu i Mihajla.

– Imam dvije kćerke od osam i 10 godina i suprug i ja smo htjeli da dobijemo još jedno dijete. Međutim, htjeli smo treće, a dobili četvrto dijete. Bilo je to za nas veliko iznenađenje jer su začete prirodnim putem. Miona je rođena sa 2.630 g, a Mihajlo sa 2.700 g i sve je prošlo u najboljem redu. Ljekari i osoblje su divni i puno su mi pomogli, budući da sam morala da se porodim carskim rezom. Svi smo srećni i sada čekamo da idemo kući. Pretpostavljam da će nam biti veoma veselo, ali na sreću živimo u kući u Kaću pa će biti dovoljno mjesta za sve – priča nam kroz smijeh ponosna mama Jovana.