Svijet

SVIJET SE SUOČAVA SA ZAJEDNIČKOM PRIJETNJOM Gutereš: Šteta od pandemije osjećaće se godinama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da se svijet prvi put od Drugog svjetskog rata suočava sa zajedničkom prijetnjom kakva je pandemija korona virusa i kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

SVIJET SE SUOČAVA SA ZAJEDNIČKOM PRIJETNJOM Gutereš: Šteta od pandemije osjećaće se godinama
FOTO: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Prvi put od 1945. godine cijeli svijet je suočen sa zajedničkom prijetnjom, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući – rekao je Gutereš na posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN o korona virusu.

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedjelja i mjeseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osjećati godinama, pa i decenijama.

Pročitajte još

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smjernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu poštovane, prenosi AP.

– A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu – dodao je on.

Gutereš je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.