Kultura

SVJEDOČANSTVO PATNJE Izložba portreta "Lično" postavljena onlajn

U okviru projekta PRO-Budućnost postavljena je onlajn izložba „Lično“ autora Velije Hasanbegovića sa 20 portreta žrtava proteklog rata.

SVJEDOČANSTVO PATNJE Izložba portreta "Lično" postavljena onlajn
FOTO: ARTSPACES.KUNSTMATRIX.COM/SCREENSHOT

Od 31. maja do 15. juna izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati portrete žrtava rata heroja mira, koje prate i lične poruke svakog od njih i koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost, te da mir nema alternativu.

– Fotografije su prošlost, svjedočanstvo patnje. Njihove poruke su, sa druge strane, budućnost – pojasnio je autor izložbe, sarajevski fotograf Velija Hasanbegović.

„U ratu nema pobjednika“, „Nije važno ime, nego biti čovjek“, „Ne dozvolite predrasudama da vas dijele“… samo su neke od poruka ovih ljudi koji su danas zagovarači izgradnje mira kroz javna govorenja, odnosno lična svjedočenja o torturama, patnjama i nevoljama kroz koje su prošli tokom rata.

Javna govorenja su do sada, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS, organizovana u više od 40 opština i gradova u BiH, a prisustvovalo im je na hiljade stanovnika lokalnih zajednica.

Izložba je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, a od tada je putovala širom BiH.