Biznis

Svjetske berze ojačale: Dolar pao, nafta skuplja

Akcije na azijskim berzama su napredovale danas prateći rast na Vol Stritu, dok se dolar spustio blizu četvoromjesečnog minimuma nakon izjava zvaničnika američkih Federalnih rezervi koje su ublažile strah od pooštravanja monetarne politike i odagnale bojazan od inflacije.

Svjetske berze ojačale: Dolar pao, nafta skuplja
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Na ranom evropskom trgovanju, indeks fjučersa EuroStoks 50 porastao je za 0,27 posto. Njemački indeks DAKS i londonski FTSE ojačali su za 0,14 procenata, odnosno 0,21 odsto respektivno, dok je američki indeks fjučersa e-mini S&P 500 u porastu za 0,27 posto, izvještava Rojters.

U Aziji, glavni regionalni pokazatelj kretanja na tržištima kapitala, najširi indeks azijsko-pacifitčki akcija MSCI, bez japanskih, skočio je za 1,3 procenta na dvonedjeljni maksimum, prateći uspon akcija na američkoj berzi.

Australijske akcije su ostvarile dobitak od 0,81 posto, dostižući najviši nivo u dvije nedjelje, a japanski indeks Nikei je ojačao za 0,6 odsto, podstaknut uglavnom povećanjem vrijednosti tehnoloških dionica.

Pročitajte još

Na kineskim berzama su cijene akcija dotakle dvoipomjesečni maksimum, pogurane optimizmom u sektoru finansijskih usluga i rastom potrošačke aktivnosti. Indeks kineskih najlikvidnijih akcija CSI300 uzleteo je za 2,58 odsto, dok je Šangaj Kompozit napredovao za 2,03 procenta, na najviši nivo od početka marta.

Indeks Hongkoške berze Hang Seng je porastao za 1,43 posto.

Njujorška berza je zaključila trgovanje noćas u plusu, pri čemu je smanjenje prinosa na referentne državne dužničke hartije doprinijelo usponu skupljih akcija u sektorima kao što je tehnološki. Primjera radi, akcije Epla su porasle za 1,33 odsto, a Majkrosofta za 2,29 procenata.

Industrijski indeks Dau DŽons je ojačao za 0,54 posto, dok su S&P 500 i tehnološki Nasdak Kompozit zabilježili dobitke od 0,99, odnosno 1,41 odsto respektivno.

Prinosi na američke državne hartije od vrijednosti su pali u ponedjeljak nakon izjava nekoliko zvaničnika FED-a koji su potvrdili podršku zadržavanju prilagodljive monetarne politike još izvjesno vrijeme. Prinos na referentne desetogodišnje državne zapise spustio se na 1,6063 procenta, odnosno na dvonedeljni minimum.

Na kripto berzama, digitalne valute su se oporavile od sunovrata zabilježenog tokom vikenda. Nakon što je u nedjelju pao za 13 odsto, bitkoin je zabilježio rast od 1,84 procenta i trgovao se za približno 38.124 dolara.

Što tiče tradicionalnih valuta, dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema korpi rivala, potonuo je na 89,772 poena, što je neznatno iznad njegovog četvoromjesečnog minimuma. Jedinstvena evropska valuta, evro, ojačala je za 0,1 posto na dnevnom nivou, na 1,2225 dolara, dok je na mjesečnom nivou jača za 1,72 procenta.

Na tržištima energenata, američka WTI nafta je poskupila za 0,08 odsto, na 66,1 dolara po barelu, a sjevernomorska nafta Brent je napredovala na 68,6 dolara za barel.

Cijena zlata je blago oslabila. Na spot tržištu, ovaj plemeniti metal se trgovao po cijeni od 1873,64 dolara za uncu, prema izvještaju Rojtersa.

Prihvati notifikacije