Biznis

Svjetske berze u porastu zbog dogovora SAD i Kine

Akcije na svjetskim berzama su danas porasle, nakon što je američki ministar finansija Stiven Menučin objavio da SAD i Kina “zamrzavaju” trgovinski rat zbog postizanja dogovora o suspendovanju kaznenih tarifa koje su ove godine uzdrmale globalna tržišta.

Svjetske berze u porastu zbog dogovora SAD i Kine
FOTO: TANJUG/AP

Američki S&P mini fjučersi su na azijskom trgovanju porasli za 0,6 odsto, a očekuje se da će evropski indeksi nastaviti u istom smijeru, budući da je britanski FTSE odmah po otvaranju porastao za 0,7 odsto, dok su njemački DAX i francuski CAC skočili za po 0,4 odsto, prenosi Rojters.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija porastao je za 0,45 odsto, predvođen snažnim skokom dionica u Kini, dok je honkoški Hang Seng napredovao za 1,3 odsto, a tajvanski indeksi za 1,3 odsto.

Šangajski Šenžen CSI je porastao za 0,7 odsto, dostigavši petonedeljni maksimum, dok je japanski Nikei porastao za 0,4 odsto.

Menučin i Lari Kudlou, ekonomski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa, poručili su da je postignuti dogovor postavio okvir za rješavanje problema trgovinskih neravnoteža u budućnosti.

Na valutnim tržištima, dolar je ojačao prema većini vodećih svjetskih valuta, evro je pao za 0,2 odsto na 1,1748 dolara, “skliznuvši” na najniži nivo od sredine decembra.

Dolar je ojačao prema jenu za 0,5 odsto na 110,29 jena, što je najviši nivo od januara.

Cijene nafte su se zadržale blizu troipogodišnjeg maksimuma, usljed labavljenja trgovinskih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije.

Tržište pomno prati na situaciju u Venecueli, gdje je predsjednik Nikolas Maduro dobio novi šestogodišnji mandat, što je ishod koji bi mogao prouzrokovati uvođenje dodatnih američkih sankcija toj zemlji.