Svijet

SZO UPOZORAVA Barem 60 odsto populacije MORA SE VAKCINISATI, da bi se zaustavila pandemija

Približno 60 do 70 odsto populacije treba se vakcinisati da bi se zaustavilo širenje zaraze korona virusom, rekli su u petak čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO UPOZORAVA Barem 60 odsto populacije MORA SE VAKCINISATI, da bi se zaustavila pandemija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Stopa je određena na temelju nekoliko studija, rekla je u petak na konferenciji za novinare u Ženevi Ketrin Obrajan, šefica SZO odjela za vakcinisanje, prenosi Klix.

Obrajan je naglasila, međutim, da će stvarno potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija jednom kad se bude više znalo o vakcinama koja su zasad testirana.

– Stvarno je važno da počnemo dobijati više informacija – izjavila je.

Osim saznanja koliko su vakcine u stanju spriječiti zarazu korona virusom, pitanje je otežavaju li virusu da se zadrži u nosu i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i otežavaju li vakcine virusu da se prenosi s jedne osobe na drugu, dodala je Obrajan.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe je saopštila da treba vidjeti kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi kako bi mogla ocijeniti rusku vakcinu protiv korona virusa, Sputnjik V, rekla je u petak pomoćnica generalnog direktora, Mariangela Simao.

Pročitajte još

Ruska vakcina Sputnjik V više od 90 posto je učinkovita, rekao je ovaj mjesec predstavnik ministarstva zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene tokom vakcinisanja građanstva, umjesto trenutnog postupka ispitivanja.

Jedan od najvažnijih stručnjaka SZO za vanredne situacije u petak je rekao da bi bilo “vrlo spekulativno” za SZO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gdje je prvi put identificiran na tržnici u decembru prošle godine.

Kina se trudi progurati narativ putem državnih medija, da je virus u inostranstvu postojao prije nego što je otkriven u Vuhanu, gradu u centralnoj Kini, pozivajući se na postojanje virusa na pakiranju uvezene zamrznute hrane te putem naučnih publikacija koje tvrde da je virus cirkulirao Evropom prošle godine.