Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tači: Podjela Kosova samo preko mene mrtvog

Politika
Autor:

Foto: Georgi Licovski/EPA

Predsjednik privremenihh prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da se podjela Kosova može dogoditi samo preko njega mrtvog te da je ono za šta se on zalaže korekcija granice sa Srbijom i pridruživanje tzv. Preševske doline Kosovu.

– Podjela Kosova može se dogoditi samo preko mene mrtvog. Niko ne može uzeti milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko ne može podijeliti Trepču, Mitrovicu, Gazivode (Ujman) ili bilo koji drugi dio teritorije Republike Kosovo – rekao Tači na drugom sastanku albanske dijaspore u Tirani.

Precizirao je da je ono za šta se on zalaže samo korekcija granica i pridruživanje tzv. Preševske doline, odnosno tri opštine juga centralne Srbije, Preševa, Bujanovca i Medvedhe, Kosovu.

– Na svijetu nema toga koji bi mi mogao uskratiti obavezu da ostvarim težnju za legitimnim pravima Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu za priključenje teritoriji Republike Kosovo, bez umanjenja teritorije Republike Kosovo. Naravno da smo u statusu quo i u zamrznutom konfliktu koji moramo prevazići – rekao je Tači, prenijela je prištinska Gazeta.

Rekao je i da će Priština zajedno sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i NATO, raditi na tome da se brže kreće ka evroatlantskim integracijama, tako da Kosovo bude dio NATO i Evropske unije.

– Mi, zajedno sa našim prijateljima, treba da pogledamo rješenje koje garantuje priznanje od pet zemalja Evropske unije, od Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije – rekao je Tači.

Tači je rekao da o podjeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem.

Odbacio je bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava “teritoriju Republike Kosovo”.

– Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD-EU, ali ima i političke protivnika. Vojska Kosova će biti vojska mira… –  rekao je Tači.

Izrazivši zahvalnost SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u tzv vojku, Tači je rekao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

– Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferenciju na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti pdršku SAD – rekao je Tači i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj već odustao od te ideje, slijedeći njegove savjete.

Tači je takođe rekao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad, kako je rekao, uskih političkih interesa.

– Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sajedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost – prenijela je Gazeta Expres.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO