Politika

TASTATURA POSTALA OMILJENO ORUŽJE POLITIČARA Kako se na Instagramu međusobno prate lideri regiona

Zvaničnici i lideri političkih partija iz zemlje i regiona se u posljednje vrijeme češće okreću modernim tehnologijama, zbog čega se njihova aktivnost može pratiti na društvenim mrežama.

TASTATURA POSTALA OMILJENO ORUŽJE POLITIČARA Kako se na Instagramu međusobno prate lideri regiona

Tastatura je postala omiljeno “oružje” političara koji su, po ugledu na kolege iz svijeta, prepoznali prednosti ovog vida komunikacije.

Instagram je posljednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom, zbog čega oni sve češće ovim putem obaviještavaju javnost o aktivnostima i pružaju mogućnost građanima da saznaju sve što ih interesuje.

Međutim, koliko političare interesuju aktivnosti kolega i ko od lidera iz regiona koga prati na ovoj društvenoj mreži?

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, zvaničan nalog na Instagramu otvorio je u februaru 2019. godine, a prvom objavom na ovoj društvenoj mreži označio je početak kampanje “Budućnost Srbije”.

Među 46 profila koja trenutno prati, na listi su se našle kolege iz regiona predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor predsjednik Slovenije, Viktor Orban premijer Mađarske, Bojko Borisov premijer Bugarske i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Praćenje mu je uzvratio predsjednik Crne Gore, koji osim naloga “buducnostsrbijeav” na Instagramu prati još predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednike Hrvatske i Slovenije, Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora.

Premijer Bugarske Bojko Borisov prati zvanični nalog predsjednika Srbije, Slovenije, premijera Sjeverne Makedonije, Mađarske, Albanije, kao i aktivnosti predstavnika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Njemu je praćenje uzvratio Zoran Zaev, koji osim bugarskog premijera na Instagramu prati Kolindu Grabar Kitarović, Boruta Pahora, Edija Ramu, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.

Albanski lideri ne prate aktivnosti političara iz regiona

Albanski lideri na društvenim mrežama ne prate aktivnosti političara iz regiona. Doskorašnji premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, na Instagramu prati samo svoju suprugu Anitu Mucaj.

Predsjednik tzv. Kosova, Hašim Tači, od političara iz regiona prati aktivnosti jedino bivšeg predsjedavajućeg prištinske skupštine Kadrija Veseljija.

S druge strane, ni predsjednik Srbije putem Instagrama ne prati aktivnosti albanskih lidera i političara iz Prištine.

Slovenački predsjednik “kralj Instagrama”

Kralj Instagrama, kako je američki portal Politico svojevremeno nazvala slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, prilično je aktivan na internetu.

Kabinet predsjednika Slovenije saopštio je da je on direktno uključen u rukovođenje nalogom na Instagramu, u čemu mu pomažu asistenti.

Osim što dijeli detalje iz svog života, on na ovoj društvenoj mreži prati aktivnosti građana, ali i svojih kolega: Međutim, od lidera iz regiona na njegovoj listi našli su se samo predsjednici Srbije i Hrvatske.

Iako većina političara društvene mreže koristi za komunikaciju sa građanima, neki od njih iste koriste po principu – ja sam svoje rekao, a vi komentarišite. Poput svjetskih zvijezda koje bilježe milionska praćenja na Instagramu, predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović (koju prati 347 hiljada profila), na ovoj društvenoj mreži ne prati nikog.

Virtuelni život i dvosmjerna komunikacija sa građanima ne zanima ni premijera Mađarske Viktora Orbana što pokazuje i činjenica da na ovoj društvenoj mreži ni on ne prati nikoga.

Foto: Screenshot Twitter
Foto: Screenshot Twitter

S druge strane, premijer Albanije, Edi Rama, prati 16 profila, ali nijedan ne pripada nekom od njegovih kolega, pa među zapraćenima nema nijednog političara nego nalozi koji se bave dizajnom i uređenjem prostora.

Koga prate svjetski lideri?

Moć društvenih mreža prepoznali su i svjetski lideri do te mjere da mnogi od njih ne izdaju zvanična saopštenja već vladaju putem svojih naloga i češće saopštenja šalju putem društvenih mreža.

Od milion korisnika, koliko na Instagramu prati njemačku kancelarku Angelu Merkel, ona je zapratila 64 profila, među kojima su se našli pojedini lideri Zapadnog Balkana, Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor i Bojko Borisov.

Bugarski premijer je ujedno jedini lider regiona kog je zaprazio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Foto: Ian Langsdon/EPA
Foto: Ian Langsdon/EPA

Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, zapratili su gotovo svi političari iz regiona, ali on nije uzvratio nijednom od njih.

Među više od 15 miliona profila koji ga prate, Tramp je uzvratio samo članovima svoje porodice i direktoru za društvene mreže i komunikaciju sa medijima i prati osam naloga, piše Telegraf.