Politika

Tegeltija: Brzo formirati Savjet ministara, odblokirati procese koji su u OZBILJNOM ZASTOJU

Novoimenovani predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je večeras da je veoma značajno da se brzo formira Savjet ministara da bi se odblokirali procesi koji su u ozbiljnom zastoju.

Tegeltija: Brzo formirati Savjet ministara, odblokirati procese koji su u OZBILJNOM ZASTOJU
FOTO: M. TABAKOVIĆ/AVAZ/RAS SRBIJA

On je podsjetio da je 13 mjeseci neformiranja vlasti dovelo do blokade mnogih procesa izvršne vlasti i parlamenta.

– To je zablokiralo, prije svega, određeni broj investicionih projekata. Zbog toga je meni, kao predsjedavajućem Savjeta ministara, jako važno da se novi saziv brzo formira – naglasio je Tegeltija.

On je ponovio da će dvije ključne stvari na kojima će raditi Savjet ministara biti ekonomija i evropske integracije.

– Rješavanje ekonomskih problema u BiH i obezbjeđenje stabilnog privrednog rasta koji će osjetiti građani, biće osnova na kojoj se mogu riješiti mnogi problemi za koje danas mislimo da su nerješivi – naveo je Tegeltija.

On je za RTRS rekao da je svjestan mjesta i uloge Savjeta ministara kada je riječ o ekonomiji, ali da će učiniti sve što je potrebno iz svoje nadležnosti i da će raditi u koordinaciji sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Tegeltija je napomenuo da vlade entiteta imaju mnogo veći stepen odgovornosti i obaveza kada je riječ o ekonomskim pitanjima.

On kaže da će se u budućem periodu Savjet ministara baviti, između ostalog, pitanjem migrantske krize i NATO.

Tegeltija je naveo da je danas završen prvi korak – izvršena je verifikacija predsjedavajućeg Savjeta ministara, te da slijedi izbor devet ministara i deset zamjenika ministara.

On je potvrdio da će narednih dana obaviti konsultacije sa onim političkim partijama koje su postigle sporazum o principima rada zajedničkih institucija i onim partijama koje su ga danas podržale u parlamentu BiH.

– Mislim da ću do kraja ove sedmice završiti konsultacije sa političkim partijama u Republici Srpskoj, a početkom iduće počeću konsultacije sa političkim partijama iz FBiH – istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da se o ovome već dugo razgovara, da je u avgustu potpisan aneks tih principa u kojem je definisano koja od ministarstava pripadaju kojoj političkoj opciji.

– Tako da su političke partije svjesne, znaju ko će to biti i ja mislim da će oni meni u relativno kratkom periodu dostaviti imena, a onda slijedi komplikovaniji i teži dio, a to je popunjavanje izjava i dostavljanje Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu na provjeru – naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je za 19 ljudi potrebno određeno vrijeme da se to sprovede i onda se sve vraća ponovo na usvajanje u parlament.

– Mislim da ima dovoljno vremena, ukoliko bude spremnosti da se to radi, da se završi do kraja godine, ali ne bih se iznenadio da se to završi i početkom 2020. godine – kaže Tegeltija.