Politika

Tegeltija jasan: Odluka o PROVJERI DIPLOMA zaposlenih u institucijama BiH nije na Savjetu ministara

Predsjedavajući Savjeta ministra Zoran Tegeltija rekao je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Savjet ministara nema ovlaštenja da donosi odluku o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH.

Tegeltija jasan: Odluka o PROVJERI DIPLOMA zaposlenih u institucijama BiH nije na Savjetu ministara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tegeltija je podsjetio da je do sada nekoliko puta razgovarano o toj temi, te da je više ponovljen stav institucija da Savjet ministara nema ovlaštenje da donosi takvu odluku.

On je rekao da je Ministarstvo civilnih poslova pripremilo odluku, te u međuvremenu pribavilo mišljenja Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, Centra za informisanje i priznavanje dokumenata na području visokog obrazovanja, Ministarstva pravde, te Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao i Institucije ombudsmena za ljudska prava.

– Predstoji još da dobijemo mišljenje Kancelarije za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora – rekao je Tegeltija i dodao da nije siguran da će Savjet ministara podržati tu odluku.

Pročitajte još

On je podsjetio da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nekoliko puta oborila slične odluke i pojasnila da Savjet ministara nema pravni osnov za to.

– Odluka će biti brzo predložena na Savjetu ministara. Razmatrajući sva mišljenja koja dobijemo, opredijelićemo se prema toj odluci – rekao je Tegeltija odgovarajući na pitanje poslanika Naše stranke Mirjane Marniković Lepić koju je zanimalo da li je donijeta odluka o provjeri diploma zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH. 

Prihvati notifikacije