Politika

TEGELTIJA PODNOSI OSTAVKU Visoki sudski i tužilački savjet u utorak počinje DVODNEVNO ZASJEDANJE

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH biće održana u utorak i srijedu, 15. i 16. decembra tokom koje bi, kako je najavio, Milan Tegeltija trebao da podnese ostavku na poziciju predsjednika i člana VSTS.

TEGELTIJA PODNOSI OSTAVKU Visoki sudski i tužilački savjet u utorak počinje DVODNEVNO ZASJEDANJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pred članovima Savjeta, osim obraćanja predsjednika VSTS, planiran je i izbor na upražnjene pozicije Predsjedništva VSTS, te informacija generalnog sekretara VSTS o pripremi dokumenta za diskusiju za potrebe održavanja sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji je najavljen za 17. i 18. decembar.

Članovi Savjeta trebalo bi da razmatraju i godišnji izvještaj VSTS za 2020, kao i okvirni plan održavanja sjednica VSTS za 2021.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Planirano je razmatranje zaključaka Privremene istražne komisije u vezi sa izvještajem OEBS-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i informacija o sprovođenju postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija za prošlu godinu, te godišnjeg izvještaja o realizaciji planova integriteta u pravosudnim institucijama u BIH za prošlu godinu.

Članovi Savjeta trebalo bi da razmatraju i zaključke relevantnih stalnih komisija VSTS u vezi sa izvještajem sudije Džoane Korner “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH”.

Pročitajte još

VSTS bi trebalo da razmatra i izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH.Savjet bi prvog dana sjednice trebalo da razmatra i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, te izmjene Politike bezbjednosti Pravosudnog informacionog sistema BiH.

Drugog dana zasjedanja VSTS članovi bi trebalo da imenuju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, glavnog federalnog tužioca Tužilaštva FBiH, predsjednika Vrhovnog suda FBiH, kao i sudiju Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Planirana su i druga imenovanja i razrješenja u drugim pravosudnim institucijama u BiH.

Sjednica Savjeta, kako je najavljeno, otvorena je za javnost i može se pratiti u sjedištu VSTS BiH sa početkom u devet časova.

Prihvati notifikacije