Politika

Tegeltija: Smjena Tadićeve je projekat SDA koja želi da preko pravosuđa upravlja svim procesima u BiH

Smjena glavnog tužioca BiH Gordane Tadić je projekat SDA koja se time otvoreno hvali kao što se hvalila i smjenom predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), izjavio je bivši predsjedavajući ovog Savjeta Milan Tegeltija.

Tegeltija: Smjena Tadićeve je projekat SDA koja želi da preko pravosuđa upravlja svim procesima u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milan Tegeltija

SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem time pokazuje da smatra kako je BiH njihov begovat. A pravosuđe im je samo jedan od alata koji im treba kako bi upravljali svim procesima u BiH – rekao je Tegeltija, aktuelni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istakao da se to, nažalost, u praksi pokazuje kao istinito.

– Izetbegović ne najavljuje samo postupke, nego i epiloge. Zbog toga ne možete uopšte govoriti o nezavisnosti pravosuđa na nivou BiH. To je besmislena rečenična konstrukcija u ovakvoj konstelaciji odnosa. Svaki građanin se zbog toga treba pitati kakvu pravdu i zakonitost treba očekivati ako takvu pravdu u svojoj osnovi, onome što je abeceda prava, nema glavni tužilac u disciplinskom postupku – upitao je Tegeltija.

Pročitajte još

On je ukazao i na činjenicu da i stranci ćute, jer im ide u prilog prećutno podržavanje takvog epiloga događaja.

– Da je s druge strane bilo ovako drastično kršenje zakona, imali biste desetine reagovanja ambasada, OEBS-a, EU. Danas je sveopšti muk. Imate muk čak i u sarajevskim medijima u kojima se na brutalno kršenje zakona ćuti. A to onda sugeriše da se radi o potpuno uvezanoj pravosudno-političko-medijskoj mašineriji koja radi u istome interesu s jasnim političkim ciljevima. Zbog toga ne možemo uopšte govoriti o zakonitosti, pravu, nepristranosti – rekao je Tegeltija.

On tvrdi da za smjenu Tadićeve ne postoje nikakvi uslovi.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Dugo sam godina bio na čelu te institucije, sve izgleda potpuno nepravno, projektovano, djeluje namješteno, tendenciozno. Ne vidim u njemu ni naznake fer i zakonitog postupka, posebno nakon odluka koje su slijedile prije nekoliko dana a odnosile su se na izuzeće članova petočlane komisije – rekao je Tegeltija.

On je istakao da se u političkom Sarajevu i prije toga stvarao milje u političkom Sarajevu koji jednostavno ne omogućava da se taj postupak provede na fer i zakonit način.

– Mislim da su članovi VSTS i njegov predsjednik podlegli jednom takvom pritisku. Taj proces vodi tome da se u biti može zaključiti kako ovdje ne postoji pravna država, ne postoji zakonit postupak. Mislim da se čak, kada je u pitanju ovaj disciplinski postupak, prije provodi šerijatska metoda u kojoj Savjet i njegov predsjednik sami određuju što je zakonito, a šta nije, bez da slijede odredbe zakona – naveo je Tegeltija.

Napominjući da je cijeli postupak protiv Tadićeve problematičan, Tegeltija je rekao da svi kojima je stalno do profesionalnog integriteta moraju podići svoj glas danas zbog ovoga što se radi glavnom tužiocu, jer sutra, kada se takvo brutalno bezakonje bude događalo njima, neće imati kome da se žale.

Prihvati notifikacije