Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOKUMENT KOJI U ZAPADNIM KRUGOVIMA STVARA NERVOZU Završena deklaracija o opstanku srpskog naroda, čeka se ZVANIČNO POTPISIVANJE

Politika
Autor:

Foto: Tanjug

Tekst deklaracije o opstanku srpskog naroda je gotov, ali zvanične institucije Srbije i Republike Srpske za sada ne otkrivaju datum njenog potpisivanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je krajnje vrijeme za jednu takvu deklaraciju, otkrivajući da je djelimična odgovornost na Srbiji zašto dokument još nije potpisan.

-Krajnje je vrijeme za jednu takvu deklaraciju. Svi drugi narodi mnogo više brinu o svom jeziku, pismu, kulturi i tradiciji. Mislim da je tekst deklaracije sada manje više gotov. Zahvaljujem i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku na strpljenju, jer smo se mi u deklaraciji malo više bavili Kosovom – izjavila je za ATV premijerka Srbije.

Poslanik SNS u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović očekuje da će deklaracija biti uskoro potpisana, a to što još uvijek nije, pripisuje “stranim posmatračima”.

-Da bi Srbija i Republika Srpska bili u sjajnim odnosima nikakvi papiri nisu potrebni. Mi smo isti narod i Srbija ima obavezu da se brine o narodu u Srpskoj. Što se tiče same deklaracije – dajte da to uradimo na najbolji mogući način, da to zaista bude čvrst savez koji bi mogao mnogo toga dobrog da donese i Srbiji i Srpskoj, a s druge strane da nikome ne smeta. Jer, da budemo iskreni, na nas se mnogo više motri nego na sve druge i to je razlog zbog čega se to možda malo odužilo. Razmišlja se kako da se to uradi na najbolji mogući način – rekao je Đukanović za Srpskainfo.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da najavljena deklaracija o opstanku srpskog naroda ima ozbiljan odjek u zapadnim krugovima, kod kojih stvara nervozu. Zbog toga, smatra, vjerovatno postoji i pritisak na srpsku stranu da odustane od čitave priče.

Foto: EuroBlic / RAS Srbija

-Mislim da ni Beograd ni Banjaluka to svakako neće uraditi i da čekaju povoljniji momenat da se stvar završi sa što manje problema sa vodećim zapadnim zemljama, odnosno regionalnim činiocima kojima su oni naklonjeni – smatra Anđelković.

U Narodnoj skupštini RS, takođe, nisu mogli da potvrde kada bi deklaracija Srbije i Srpske mogla da bude potpisana i potvrđena.

-Niko iz rukovodstva Narodne skupštine za sada nije obavešten o tome. Postoji najava i očekujemo više informacija hoće li parlament u aktuelnom mandatu raspravljati o tome – rekao nam je generalni sekretar NS RS Marko Aćić.

Odgađanje zbog izbora

Potpisivanje deklaracije o opstanku srpskog naroda bilo je najavljeno za početak godine. Međutim, potpisivanje je odgođeno na insistiranje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su se u to vrijeme održavali lokalni izbori u Srbiji, zbog čega nije želio da se deklaracija zloupotrebljava u svrhu predizborne kampanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO