Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“TENZIJOM PRAVDAJU LOŠU EKONOMIJU” Brnabić kaže da je situacija u regionu kompleksna

Politika
Autor:

Foto: Milan Ilić/RAS Srbija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u reigonu, nažalost, postaje sve kompleksnija, zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

– Nema jasnije stvari nego da je svim grajdanima u regionu, gdje god da su i koje god nacionalne pripadnosti bili, da je važno da region bude mnogo bolje povezan i stabilniji nego što je trenutno – rekla je Brnabić na međunarodnoj konferenciji “Svijet posle korona virusa” u okviru inicijative “Beogradski strateški dijalog”.

Ističe da je region mali i da su upućeni jedni na druge, kao i da će jedino ako smo dobro dobro povezani i imamo stabilan region možmeo da ispunimo sve naše potencijale.

– Zašto trenutno imamo neke reigonalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribjegavaju tome i politički stvaraju nestaiblnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih.

Brnabić dodaje da takve stvari idu na njihovu štetu, ali da to ima negativne posljedice i na nas u Srbiji, jer smo primorani da balansiramo između onog što je politički i ekonomski dobro za naše građane i toga da nekom samo odgovorim i završimo sa tim ili kažemo, na primjer, “u redu, uvedite recipročne mjere”.

– To nije pametno i promišljeno i odogovorno prema našim građanima – kazala je ona.

Brnabić ističe i da će Srbija nastaviti da poziva na ekonomsku saradnju odnosno na međunarodnom planu na globalizam i multilateralizam, a na mirko nivou, to jest u regionu, na bolje poveziavnje i stabilnost.

Kako kaže, ostajemo sa ogromnim pitanjem, a to je pitanje KiM i dijaloga Beograda i Prištine.

Premijerka se nada da će taj dijalog biti uskoro nastavljen, ali da se priseća da je 21. novembra 2018. trebalo da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučno -tehnološki park u Nišu, ali da je bila spriječena pošto je tada Priština uvela sto odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dodaje da će taj park biti otvoren 9. juna, a da se po pitanju taksi Prištine još ništa nije promijenilo.

– Mi nismo uzvratili recipročnim mjerama – naglasila je premijerka i dodala da je poražavajuća da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je, ipak, Priština sve to uradila bez posledica, a Srbija bila ostavljena sama da se bori sa tim.

Dodaje da Srbija mora da balansira, ali da ostaje posvećena evropskim integracijama i da je kriza zbog korona virusa pokazala sve snage i prednosti pametne politke koju vodimo kao zemljla, tako što smo posvećeni evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cijenu nećemo ugroziti naše partnere Kinu, Rusiju i druge.

– To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi – poručila je ona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO