Politika

"OTVORENI BALKAN" Dačić: Inicijativa koja će region promijeniti nabolje

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će inicijativa "Otvoreni Balkan" promijeniti izgled regiona nabolje i pozvao sve oni koji još oklijevaju da joj se pridruže, ističući da nije riječ ni o nekoj novoj Jugoslaviji niti o "utješnoj nagradi za članstvo u EU".

"OTVORENI BALKAN" Dačić: Inicijativa koja će region promijeniti nabolje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako i dalje misle da će svojim pristupanjem trpiti neku štetu ili rizik, onda će morati da objasne svojim građanima zašto je njihovo tržište zatvoreno, zašto je njihova roba skuplja i danima čeka na granici i zašto teško mogu da nađu posao u svom najbližem okruženju – rekao je Dačić na konferenciji “Otvoreni Balkan” u Skupštini Srbije.

On je naveo da je ovo prvi put za 30 godina da jedna inicijativa za bolje povezivanje regionalnih ekonomija i ljudi ima šansu da uspije.

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da “Otvoreni Balkan” nije samo neka lijepa politička ideja, već je to “najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za njena partnere koji su podržali inicijativu – Sjevernu Makedoniju i Albaniju”.

– Nadam se da će to uvidjeti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti. Veoma je značajno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, robe i radne snage u regionu, a otvaraju se i potpuno drugačije perspektive mladim – rekla je ona.

Pročitajte još

Zamjenik premijera za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je da je region suviše dugo bio udaljen i da takav ne smije da ostane u budućnosti da ne bi dospio u ćorsokak EU.

– Treba da šaljemo poruku da smo kao region stabilni i da nalazimo rješenja, a ne probleme, da budemo usmjereni ka budućnosti a da ne budemo zarobljenici prošlosti. “Otvoreni Balkan” je glavni korak u tom pravcu – ocijenio je Dimitrov obraćajući se skupu putem video-linka.

Premijer Albanije Edi Rama je naglasio da su se Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija odlučile na inicijativu “Otvoreni Balkan”, jer više ne mogu da čekaju na obećanja iz EU.

– Privrede u regionu na ovu inicijativu čekaju dugo i ona će kroz otvorene granice za robu, usluge, ljude i kapital omogućiti brži ekonomski razvoj sve tri zemlje – rekao je on u onlajn obraćanju.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da SAD podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”, ali smatraju da ta inicijativa neće biti potpuna bez uključivanja svih šest ekonomija zapadnog Balkana.

Prihvati notifikacije