Svijet

Teški smog pogađa dijelove zemlje: Pakistan proglasio vanredno stanje zbog zagađenja zraka

Vlasti Pakistana u utorak su uvele "hitno stanje" u drugom najnaseljenijem gradu u zemlji Lahoreu i drugim sjeveroistočnim dijelovima, najavili su tri dana praznika sedmično zbog smoga koji je doveo do porasta indeksa kvaliteta zraka do 400.

Teški smog pogađa dijelove zemlje: Pakistan proglasio vanredno stanje zbog zagađenja zraka
FOTO: RAJAT GUPTA/EPA

Privremeni glavni ministar sjeveroistočne provincije Punjab Mohsin Nakvi rekao je da će od nedjelje, uredi, škole, fakulteti, kina, parkovi i druga javna mjesta ostati zatvoreni petkom i subotom do sljedeće odluke.

Tržnice će, međutim, ostati zatvorene subotom i nedjeljom.

– Zbog sve većeg smoga, vlada će nametnuti zdravstvenu vanrednu situaciju u krugu Lahore, Gujranvala, Hafizabad i Nankana Sahib dok se trenutna situacija ne poboljša – rekao je glavni ministar.

Naveo je da je administracija već u stanju pripravnosti i da je dobila zadatak da ubrza akcije protiv spaljivanja na poljoprivrednim zemljištima i drugih faktora koji doprinose smogu.

Pročitajte još

Omotan slojevima toksičnog dima, Lahore, dom za skoro 14 miliona ljudi, trenutno je među najzagađenijim gradovima na svijetu, zajedno s Nju Delhijem i Dhakom.

Nakvi je za porast smoga okrivio vjetar iz Indije koji donosi dim i druge zagađivače, uglavnom zbog spaljivanja na poljoprivrednim zemljištima od strane poljoprivrednika u indijskom Punjabu.

Lokalni meteorolozi rekli su da su dim i drugi zagađivači ušli u Lahore iz Jalandhara u indijskom Punjabu, gdje farmeri svake godine početkom novembra spaljuju ostatke usjeva za sezonu sjetve.

Kombinacija smoga i dima ostavila je stotine ljudi s upalom grla i svrbežom u očima, a doktori pozivaju građane da piju više tekućine i ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli respiratorne probleme.

Teški smog pogađa dijelove obe zemlje početkom zime posljednjih nekoliko godina jer vlasti u Indiji nisu uspjele obuzdati paljenje na poljoprivrednim zemljištima od strane poljoprivrednika uprkos ponovljenim upozorenjima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu