Društvo

TI BiH tražio inspekcijski nadzor: Pet od šest dobavljača kiseonika u BiH neovlašteno snabdijeva zdravstvene ustanove

Transparensi internašonal u BiH zatražio je Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrene inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašteno snabdijevali medicinskim kiseonikom javne zdravstvene ustanove.

TI BiH tražio inspekcijski nadzor: Pet od šest dobavljača kiseonika u BiH neovlašteno snabdijeva zdravstvene ustanove
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

TI BiH je dobio zvaničnu potvrdu Agencije da dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.

– Radi se o kompanijama TGT Tehnogas, Istrabenz plini doo Breza, KRAS doo Laktaši, Tehnogas Kakmuž i Milojević Gilje Gas- saopštili su iz TI BiH.

Pročitajte još

Dodali su da su ove kompanije bez dozvole za promet lijekovima u proteklom periodu snabdijevale brojne zdravstvene ustanove kiseonikom. Među njima se po podacima kojima TI BiH raspolaže nalaze Klinički centar Republike Srpske, Bolnice u Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Zenici, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru te brojni zavodi i domovi zdravlja.

Podsjetili su da je na ovaj problem TI BiH ukazao još u junu ove godine kada je tražio od Agencije da pokrene inspekcijski nadzor nad firmom koja je snabdijevala JZU Bolnica Trebinje, jer se nije nalazila u javnom registru.

– TI BiH je tek juče dobio zvaničan dopis od Agencije koji se prethodno pojavio u medijima, a koji pokazuje da je inspekcija utvrdila da se tehnički gas koristio u medicinske svrhe čime se ugrožavalo zdravlje pacijenata – naveli su iz Transparensija.

Zbog toga, dodaju, posebno zabrinjava činjenica da su nadležni ignorisali upozorenja inspektora, a da je reakcija uslijedila tek nakon pritiska javnosti, ali i politizacije cijelog slučaja.

– Zato TI BiH apeluje na nadležne da ispitaju i sankcionišu odgovorne bez izuzetka, te zabrane promet medicinskim kiseonikom svim kompanijama koje za to ne ispunjavaju uslove. Ovaj proces mora se uraditi što hitnije i bez uplitanja politike i međustranačkih obračuna, a nadležni su dužni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da obezbijede zdravstvenim ustanovama kontinuirano snabdijevanje – poručili su iz TI BiH.

Prihvati notifikacije