Svijet

"TI SI PACOV" Rusija šalje 180.000 novih vojnika u Ukrajinu, među njima i osuđenike sa porukom za Prigožina (VIDEO)

Rusija je rasporedila više od 180.000 novih vojnika u Ukrajini na dva glavna istočna fronta, tvrdi ukrajinska vojska.

VAGNER GRUPA U ROSTOVU
FOTO: ARKADY BUDNITSKY/EPA

Više od 180.000 pripadnika ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne grupe snaga, na Limansko-Kupjanskom frontu. Ovaj front je duži, zbog čega neprijatelj tamo i koncentriše svoje snage – rekao je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupacije ukrajinskih oružanih snaga, prenosi CNN.

Čerevatij je u u intervjuu ukrajinskim medijima u ponedjeljak, dodao da se trenutno “više od 120.000 neprijateljskih vojnika” nalazi na pravcu Liman-Kupjansk.

On je rekao da novo raspoređivanje vojske uključuje “vazdušno-jurišne i mehanizovane jedinice, jedinice rezervnog sastava BARS, teritorijalne snage i nove jurišne čete “Oluja Z”, za koje je rekao da su regrutovale i osobe sa kriminalnim dosijeima.

Anton Geraščenko, savjetnik u Ministarstvu odbrane Ukrajine, objavio je na Tviteru 25. juna, dan nakon propale oružane pobune plaćenika iz “Vagnera” u Rusiji, da su osuđenici koji čine “Oluju Z” podržali marš trupa Jevgenija Prigožina ka Moskvi, a potom ga optužili da je on sam odustao od toga i pobjegao nakon što je postigao dogovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na video snimku se vide vojnici “Oluje Z” koji stoje držeći oružje, a jedan od njih naziva Prigožina “pacovom”.

Pročitajte još

– Cijela “Oluja Z” bila je spremna da krene u akciju za tebe. A ti, pokazalo se, nisi muškarac. Pacov. Nema drugog imena za tebe – kazao je borac u video snimku koji je na društvenim mrežama podijelio Geraščenko.

Gradovi Liman i Kupjansk udaljeni su oko 100 kilometara, sjeverno od Bahmuta na istočnom frontu Ukrajine.

Čerevatij je rekao da se na frontu kod Bahmuta nalazi oko 50.000 ruskih vojnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije