Društvo

"TIHI UBICA" Broj oboljelih od hepatitisa gotovo uduplan

U svijetu se danas 28. јulа, оbiljеžаvа Svјеtski dаn hеpаtitisа sa ciljem pоdizаnjа svјеsnоsti о virusnоm hеpаtitisu i pоsljеdicаmа оbоliјеvаnjа kоје imајu vеliki uticај nа zdrаvljе stаnоvništvа nа glоbаlnоm nivоu.

"TIHI UBICA" Broj oboljelih od hepatitisa gotovo uduplan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Hepatitis C je oboljenje koje kroz određeni vremenski period bez vidljivih znakova oboljenja prerasta u cirozu jetre ili hepatocelularni karcinom. Upravo zbog izostanka vidljivih simptoma, ovo oboljenje naziva se „tihim ubicom“. 

Stručnjaci poručuju da je hеpаtitis C izljеčiv, dok zа hеpаtitis B pоstојi vаkcinа i еfikаsnо liјеčеnjе.

– Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim „tihim bolestima“, odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma. Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i čitavog zdravlja- precizirali su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Pročitajte još

Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina se otkrije u fazi prekasnoj za uspješno liječenje. Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u ovom entitetu je u prošloj godini registrovano 97 novooboljelih u grupi virusnih hepatitis. To je više nego u 2021. godini kad je bila registrovana 51 oboljela osoba.

Napominju da je najviše slučajeva novooboljelih od hepatitisa B i C registrovano u starosnoj grupi od 25 do 49 godina, većinom kod muškog pola.

– Program vakcinacije djece protiv hepatitisa B pokazao je značajan uticaj na smanjenje nastanka infekcije virusom hepatitisa B u Federaciji BiH – kažu iz Zavoda.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS, je na primjer, 2020. godine ukupno liječeno 36 pacijenata oboljelih od hroničnog hepatitisa C.

Kako su ranije naveli iz ove ustanove, stvarni broj oboljelih pacijenata je puno veći, ali svijest stanovništva o potrebi ranog otkrivanja ovog oboljenja, i pored redovnih aktivnosti, je na niskom nivou.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu