Sudbine

Tito je obišao cijeli svijet, ali u jedan grad u Srbiji nije htio da kroči: Izbjegavao ga je u širokom luku, a za to je imao više razloga

Josip Broz Tito je, tokom 35-godišnje vladavine Jugoslavijom, na čitavom području SFRJ izbjegavao samo jedan grad i to srpski.

Tito
FOTO: YUGOSLAV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvijek u prolazu, na putu ka Užicu.

Josip Broz Tito u Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je doživotni predsjednik Jugoslavije do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

FOTO: 
YUGOSLAV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: YUGOSLAV/YOUTUBE/SCREENSHOT

U njegovim očima Čačani su uvijek bili, tvrde istoričari, četnici. Valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pjesme “Na planini, na Jelici”. S druge strane, prema izvještajima policije Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak je bio ocjenjivan kao ozloglašeno “komunističko leglo”, piše Žena Blic.

Pročitajte još

Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mjesta. Stariji Čačani još uvijek pričaju da su svaki put prije dolaska predsjednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedjelju dana ranije, a da je etiketu “buntovničkog grada” i mjesta za izbjegavanje, zapečatila situacija kada je za vrijeme druge posjete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu