Iz našeg ugla

Titule iz ofsajda

Bratskom podjelom trofeja spuštena je zavjesa na još jednu sezonu u Premijer ligi BiH. Titula je završila u Banjaluci, a Kup u bijelom dijelu Mostara, u vitrinama Zrinjskog.

sinisa trkulja odgovorni urednik euroblic
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Reklo bi se po rezultatima zasluženo, a ako slušate reakcije ostalih klubova, onda i nije baš sve bilo čisto.

Borac je bio i ostao na udaru, a većina klubova nije ni čestitala naslov. Umjesto čestitiki uslijedile su salve kritika. Većina smatra da je Borac došao do naslova uz pomoć sudija i tu nije ništa sporno i novo.

Titule šampiona BiH osvajalo je sedam ekipa, pa evo pitanje za sve u Leotaru, Željezničaru, Sarajevu, Modriči, Širokom Brijegu, Zrinjskom i Borcu – koja je od sezona od 2002. godine bila regularna i ko je od njih pošteno na terenu došao do naslova. Odgovor je jasan – NIKO!

Dok sam kao sportski novinar pratio dešavanja u Premijer ligi napisao sam mnogo komentara i tekstova, ukazivao na kriminalne radnje, na „osvajanje titula iz ofsajda“, ali niko nije reagovao. Igralo se „tri za tri“, sudije su gurale klubove koji su „morali“ da dođu do naslova, ili kako su to često oni koji su sjedili u Sudijskoj komisiji znali da kažu – moramo da „poguramo“. Ključ svakog od prvenstava držali su članovi Sudijske komisije, jer oni su ti koji su slali i koji, valjda i danas šalju po nalozima „odozgo“, arbitre sa „zadatkom“ na utakmice.

Pročitajte još

Sjećam se kako je Borac poslije krađe i kriminala bukvalno izbačen iz Premijer lige. Sjećam se i sramne uloge koju je u cijeloj toj priči imao još jedan od velikana – Željezničar. Bilo je tu začina i iz Žepča i Zenice, čisto da se podsjetimo te sramne sezone 2004/05. Bila je to bruka, ali to nikom u Sarajevu nije smetalo. Sjetimo se sramnih penala, golova iz ofsajd pozicija, kojima su gurani budući šampioni ka titulama. Pa, gospodo, nisu samo Borcu sudije pomagale, već svima vama koji danas kritikujete, a sutra ćete ćutati kad sudije zasviraju u smjeru koji vama odgovara.

E, iz takve lige kad odete u Evropu onda se brukate i služite rivalima za popravljanje gol razlike, služite im za poigravanje. Predstavnici BiH doživljavaju poniženja na svim stranama. Istina, izuzetak je Zrinjski, koji je proteklu sezonu bar malo osvjetlao obraz, ali i to je prolazno. Kakva država takva i fudbalska liga.

Šta će nam donijeti naredna sezona? Otvaraju li se sad vrata FK Sarajevo da osvoji naslov, ili da budem precizniji, na koga je sada red da bude šampion? Kvalitet sigurno neće presuditi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu