Kultura

"TJEŠILA SAM IH POLA NOĆI" Scenaristkinja Nataša Drakulić “Daru iz Jasenovca” gledala je s porodicom

"Film sam gledala sa svojom porodicom, koja se potpuno "raspala" i morala sam da ih tiješim pola noći A oni su se cijeli život trudili mene da čeliče da budem onako lički ponosna, da sve podnosim hladne glave."

"TJEŠILA SAM IH POLA NOĆI" Scenaristkinja Nataša Drakulić “Daru iz Jasenovca” gledala je s porodicom
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Poslije “Dare iz Jasenovca” sam ja njih tješila, kaže Nataša Drakulić, scenaristkinja ostvarenja, koje je sinoć doživjelo televizijsku premijeru.

– Još uvek su mi izmiješani utisci, nisam spavala cijelu noć, i ne znam ni kako ću do kraja dana da funkcionišem, a moram. Presrećna sam, samo mi zvoni telefon i stižu poruke. I na milion njih još nisam stigla da odgovorim… – priča za naš sajt scenaristkinja “Dare iz Jasenovca”.

U porukama koje dobija, kako ističe Nataša Drakulić, preovlađuju riječi zahvalnosti, tuge i raznježenosti:

FOTO:  YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE
FOTO: YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE

– Zahvalnost ne prihvatam, jer se nekako osjećam kao “protočni bojler”… Ova tema je bila iznad mene, iznad mog života! Samo sam pokušala da je obuhvatim na najbolji način. Tema “Dare” je prevazišla sve nas koji smo radili na njoj. Priča o Jasenovcu je zaista veća od nas i nadam se da će biti još onih koji će ubuduće raditi stvari na ovu temu – ističe Drakulićeva za Novu S.

S obzirom na to da je beogradska bioskopska premijera zakazana za 22. april, kada se obilježava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac, pitamo našu sagovornicu da li će prikazivanje “Dare iz Jasenovca” ogromnom televizijskom auditorijumu naštetiti bioskopskoj distribuciji i životu filma u Srbiji:

Pročitajte još

– Neće, jer bioskopi ograničeno rade zbog pandemije Kovid-19. Naš je plan da tog 22. aprila napravimo beogradsku premijeru, najviše zbog želje da čitavu filmsku ekipu okupimo na jednom mjestu. Koronavirus nažalost ne popušta, naprotiv zaoštrava se situacija i mi smo u dogovoru sa našim distributerima i američkim partnerima odlučili da omogućimo televizijsku premijeru filma. Red je bio da publika napokon vidi film, pa da možemo da pričamo o kritikama, a ne o propagandnim kritikama koje su u posljednje vrijeme izlazile. Ko god ima negativnu kritiku, možemo slobodno da raspravljamo na temu filmskog jezika, jer sam tu bar potkovana – ipak sam završila dramaturgiju – poruka je naše sagovornice.

Još jednom se osvrće na TV premijeru i reakcije, a negativne kritike, kako naglašava, uglavnom nisu došle do nje:

– Noć je bila duga i nisam uspjela sve da ispratim, ali ono što sam pročitala uglavnom su lijepe reakcije i zahvalnost. Ono što me najviše dira i izaziva najviše suza jesu divne reakcije koje stižu iz Republike Srpske. Toliko su dirljive da se čak osjećam nedostojno da mi neko tako nešto kaže – priznaje Nataša Drakulić i na kraju otkriva da će, poslije Amerike, film uskoro premijerno biti prikazan u Izraelu, a nakon toga i širom Evrope.

Prihvati notifikacije