Svijet

“TO JE BESMISLENO” Krivonos poručio da nema smisla da Kijev pokušava da vrati Sjeverodonjeck

Za ukrajinsku vojsku nema smisla da pokuša da vrati kontrolu nad Sjeverodonjeckom, izjavio je bivši komandant ukrajinske jedinice za specijalne operacije Sergej Krivonos.

“TO JE BESMISLENO” Krivonos poručio da nema smisla da Kijev pokušava da vrati Sjeverodonjeck
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Kako ja to vidim, svjedoci smo ponavljanju greške prethodnih vlasti, kada je (bivši predsjednik Ukrajine) Petro Porošenko pokušao da vrati kontrolu nad Aerodromom u Donjecku. To nije bilo od koristi ni u taktičkom niti u operativnom smislu. Moje mišljenje kao profesionalnog oficira je da je pokušaj vraćanja Sjeverodonjecka besmislen, rekao je general-major Krivonos u intervjuu za RBC-Ukrajina.

Pročitajte još

Krivonos tvrdi da su ukrajinske snage od napuštanja teritorije aerodroma do ove godine u potpunosti kontrolisale sve prilaze vazdušnoj luci i tako spriječili nastavak rada.

– Isto je i ovdje. Da smo ostali na komandnim položajima u Lisičansku, imali bismo punu kontrolu nad cijelim Sjeverodonjeckom i mogli bismo sačuvati naše resurse – istakao je Krivonos.

Ukrajinska snage su 2014. godine kontrolisale terminale Aerodroma nekoliko mjeseci, odakle su granatirali predgrađa Donjecka. Donjecka Narodna Republika saopštila je sredinom januara da je preuzela kontrolu nad aerodromom.

TASS podsjeća da je Kijev kasnije nekoliko puta bezuspješno pokušao da osvoji pomenuti objekat.

Prihvati notifikacije