Svijet

EU apelovala na kineske vlasti "Ako ne podržavate sankcije, bar ne pomažite Rusiji"

Predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel kažu da su tokom današnjih razgovora sa predsjednikom i premijerom Kine, Si Ðipingom i Li Kećijangom, ”iskoristili sve poznate argumente” i da se ”nadaju da će Kina razumjeti razloge za pritisak na Kremlj” kako bi se rat u Ukrajini što pre završio.

EU apelovala na kineske vlasti "Ako ne podržavate sankcije, bar ne pomažite Rusiji"
FOTO: JOHANNA GERON /EPA

Pozitivni koraci Kine da se zaustavi rat bili bi dobrodošli od strane EU i globalne zajednice – poručuju iz Brisela.

Predsjednik Evropskog savjeta, Šar Mišel, nagalšava da u pitanju nije bio ”uobičajan EU Kina samit” već ”samit u ratnim vremenima”, u ”najtežnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata”.

FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

– EU i Kina su se usagalsile oko toga da je ovaj rat prijetnja goobalnoj bezbjednosti i svjetskoj ekonomiji. Globalna nesatbilnost nije u intersu ni EU niti Kine. Kao globalni akteri mi dijelimo odgovornost da radimo na miru i stabilnosti. Pozvali smo Kinu da pomogne da se zaustvai rat u Ukrajini. Kina ne može da žmuri pred ruskim kršenjem međunarodnih zakona – poručio je Mišel.

U Briselu napominju da je EU sa međunarodnim partnerima nametnula oštre sankcije Moskvi sa prvenstvenim ciljem zaustavljanaja rata u Ukrajini i upozoravaju da će svaki pokušaj zaobilaženja sankcija ili “pružanja finansisjke ili vojne pomoći Rusiji produžiti rat, donijeti nove ljudske žrtve i još veće ekonomske posljedice za sve”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon razgovora sa predsjednikom i Premijerom Kine, ocijenila da se EU nalazi u trenutku u kome se definiše ne samo situacija na evropskom kontinentu, već i odnosi EU sa ostatkom svijeta.

Pročitajte još

Fon der Lajen je ocijenila da Kina ima posebnu odgovornost kao stalna članica SB UN da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

– Jasno samo stavili do znaja da Kina, ako ne podrži, bar ne treba da se miješa se u naše sankcije prema Rusiji. Ni jedan EU garađanin neće razumjeti bilo kakvu podršku ruskoj vojnoj mašineriji, a to može voditi značajnom smanjenju ugleda Kine u Evropi. U pitanju je ne samo povjerenja već i investicije – zaključila je Lajen.

On je navela da Kina sa EU dnevno ostvari do dve milijarde evra trgovine, u odnosu na 330 miliona sa Rusijom, i naglasila da nije u interesu Kine bilo kakvo produženje ratnih sukoba u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu