Banjaluka

"To je neprihvatljivo" Mještani Borika se pobunili protiv gradnje NEBODERA nauštrb zelenila, parkinga i školskog dvorišta

Stanari više zgrada i lamela u banjalučkom naselju Borik održali su sinoć zbor, kako bi iskazali jasan stav protiv izgradnje novih nebodera u tom dijelu grada, a koji su predloženi izmjenama Regulacionog plana.

"To je neprihvatljivo" Mještani Borika se pobunili protiv gradnje NEBODERA nauštrb zelenila, parkinga i školskog dvorišta
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Nekoliko desetina najaktivnijih mještana Borika, protivnika izgradnje višespratnica, okuplja se, u znak protesta, svako veče poslije 20 časova u centru ovog naselja.

Podsjećamo, još od novembra prošle naseljem kruži peticija protiv planova za izgradnju novih nebodera, o čemu je Srpskainfo ranije pisala.

Pročitajte još

Podsjećamo, najnovijim nacrtom regulacionog plana, koji je na javnom uvidu do 28. juna, na mjestu sadašnje Male pijace u Boriku predviđena je izgradnja nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta, Banjalučanima poznatog kao supermarket, za još jedan sprat.

Druga lokacija koja se našla na udaru je prostor bivše fabrike “Fruktona” . Na toj lokaciji predviđen je kompleks lamela koje će imati do 10 spratova.

Kako prenosi Buka, stanari su naveli oni će uputili svoje primjedbe na nacrt RP, jer je Borik, kako kažu, “jedno od rijetkih banjalučkih naselja koje je planirano i izgrađeno u skladu sa pravilima struke”.

Oni tvrde da sa aspekta urbanizma i sigurnosti nije prihvatljiva planirana spratnost objekata u neposrednoj blizini osnovne škole.

Nije prihvatljivo sa se u svrhu budućeg parkiranja smanji postojeća zelena površina i školsko dvorište. Planiranom izgradnjom objekata na prostoru “Fruktone” smatramo da će biti potpuno narušen i devastiran postojeći urbanistički koncept naselja Borik – stoji u primjedbama stanara ovog banjalučkog naselja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu