Politika

“To nije obavezujuće” Čubrilović negira značaj rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na sankcionisanje Dodika

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je da Republika Srpska zna svoje stavove, svoj put i ponašanje u određenim situacijama, te naveo da mu nije poznato iz kog razloga Evropski parlament troši vrijeme pozivajući na sankcije, koje ni do sada nisu urodile plodom.

Milorad Dodik i Nedeljko Čubrilović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Reagujući na to što je Evropski parlament ponovo pozvao na uvođenje “ciljanih sankcija” protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije, Čubrilović je rekao Srni da rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća i da je tako i treba posmatrati u Republici Srpskoj.

-Neprimjereno je da se još jednom pokušava zabraniti obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske bez obzira na to o kome je riječ i sa koje strane to dolazi – istakao je Čubrilović.

On je naglasio da je 9. januar – Dan Republike Srpske jedan od najznačajnijih datuma za Srpsku i da će on sigurno i ubuduće biti obilježavan.

-Poziv na sankcije ni do sada nije urodio plodom. Nije mi poznato iz kog razloga Evropski parlament troši vrijeme za takve stvari. Bilo kakve sankcije nikome ne koriste uopšteno, a kamoli kako su ovaj put na ovakav način izražene – rekao je Čubrilović.

Pročitajte još

Evropski parlament u rezoluciji je ponovo pozvao da se uvedu “ciljane sankcije” protiv Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije “koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici”, te da sve članice “osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropski savjet, i da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Savjetu”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu