Politika

(VIDEO) „Nema procesa koji može ugroziti institucionalnu stabilnost“ Dodik nakon sastanka poručio da Srpska izmiruje sve obaveze, pa OPLEO PO MARFIJU

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ne nema procesa koji bi mogli da ugroze institucionalnu stabilnost Republike Srpske.

Milorad Dodik za govornicom
FOTO: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Dodik je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNSD-a razgovarano o aktuelnoj ekonmskoj i političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

Glavne teme odnosile su se na održavanje institucionalna stabilnost u Republici Srpskoj i to činimo tako što imamo stabilnu koaliciju. Nema procesa koji mogu ugrozizi institucionalnu stabilnost Srpske – rekao je Dodik i dodao da je i ekonomska situacija stabilna i da Srpska izmiruje sve obaveze.

Podsjetio je da je januarska penzija već uvećana za deset odsto.

Pročitajte još

Dodik je istakao da je bitno što članovi Predsjedništva pokazuju zajedništvo i odlučnost da rješavaju aktuelne probleme.

On je naveo da je cilj da sve opštinske i gradske organizacije SNSD-a imaju na svakom biračkom mjestu mjesnu organizaciju.

Ukoliko se desi odobravanje pregovaračkog procesa sa EU bez konkretnog datuma za BiH, redefinisaćemo našu politiku, rekao je Dodik.

Ukoliko ne bude određen datum za pregovore BiH sa EU, biće to još jedna igra Evrope za njihove potrebe da bi se nekako “ispeglala” iznenađujuća odluka za Ukrajinu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je podsjetio da je SNSD u Predstavničkom domu PS BiH ranije dao saglasnost za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti po hitnom postupku i da partneri u vlasti na zajedničkom nivou nisu korektni jer ne poštuju dogovor o paketu zakona koji je ranije bio dogovoren.

Dodik je rekao da na nivou BiH ne postoji koalicija, već samo partneri u vlasti, prenosi RTRS.

Govoreći o američkoj Ambasadi, Dodik je rekao da ova ambasada ne bi trebalo da se bavi pitanjem evropskog puta BiH.

To je stari manir Amerikanaca, petljanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Američki ambasador u BiH Majkl Marfi je ambasador samo u FBiH i ima uticaj samo na “Trojku“. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva – rekao je Dodik.

Sjednici su prisustvovali su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Radovan Višković, Sanja Vulić, Miroslav Bojić i Luka Petrović, zatim generalni sekretar Srđan Amidžić, kao i ostali članovi Predsjedništva.

“Marfi remeti dogovore iz Laktaša i Sarajeva”

Nakon održane sjednice Predsjendištva SNSD, medijima se obratio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

On se, između ostalog, osvrnuo na ono što je do sada uradila koalicija na državnom nivou koju čine stranke “Trojke” (SDP, NiP, NS), SNSD i HDZ.

Ponovio je svoj raniji stav i rekao da BiH treba dobiti datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Ukoliko do toga ne dođe, Dodik smatra da će otvaranje pregovora bez definisanog datuma predstavljati igru Evrope sa BiH.

– Ukoliko ne bude određen datum za pregovore BiH sa EU, biće to još jedna igra Evrope za njihove potrebe da bi se nekako ispeglala iznenađujuća odluka za Ukrajinu – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na današnje usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Domu naroda Parlamenta BiH.

– Mi smo ranije dali saglasnost u Predstavničkom domu. Nekorektno je od koalicionih partnera rekli su da će biti usvojeno u paketu sa Zakonom o sudovima i Izbornim zakonom. Postojala je opasnost da nas stave na sivu listu, banke bi mogle imati probleme i zbog toga smo glasali bez obzira što naši partneri nisu ispoštovali dogovor. Ne ovaj, nego i druge – istakao je Dodik.

Rekao je da se američka administracija ne treba baviti evropskim putem BiH ni Kristijanom Šmitom, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kojeg je nazvao lažnim.

– Stari manir Amerikanaca. Marfi je ambasador samo u FBiH i ima uticaj samo na “Trojku”. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. Mi smo imali dogovor o zakonu o sudovima dok se on nije upetljao da govori – rekao je Dodik.

Takođe, je rekao da na nivou BiH ne postoji koalicija, već samo partneri u vlasti.

Optužio je ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da razvaljuje unutrašnje dogovore unutar koalicije.

Istakao je da je usvajanje današnjeg zakona prošlo jer je riječ o zakonu koji je tehničke prirode. Naveo je da radne grupe ništa više nisu dogovorile i da je razvaljeno ono što je dogovoreno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu