Politika

"Toga ima svuda u Evropi" Ministarstvo pravde RS odgovara na kritike zbog kriminalizovanja klevete i podsjeća na TRAGIČAN slučaj

Kleveta kao krivično djelo prisutna je u svim pravnim regulativama zemalja regiona i Evropske unije, te je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožijim kaznama od onih predloženih u Republici Srpskoj, uključujući i zatvorsku kaznu.

"Toga ima svuda u Evropi" Ministarstvo pravde RS odgovara na kritike zbog kriminalizovanja klevete i podsjeća na TRAGIČAN slučaj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako tvrde u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva su se oglasili saopštenjem, kako navode, “nakon što je Vlada Republike Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, te nakon izjava pojedinih političara, novinarskih udruženja, a u cilju objektivnog informisanja javnosti”.

– Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima, krajnje je neozbiljno koristiti neprecizne i površne političke fraze za ovako važnu temu koja zaslužuje stručni pristup prilikom komentarisanja, i iznošenja stavova u javnosti – poručuju iz Ministarstva pravde RS.

Tvrde da je izjava predsjednika PDP Branislava Borenovića u kojoj se ističe da je licemjerno pozivati se na zemalja EU, u kojima je kleveta krivično djelo je “prebrza reakcija i neprovjerena tvrdnja”.

-Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj – ističe se u saopštenju Ministarstva pravde RS.

Pročitajte još

Dodaje se da su u javnosti prisutni pozivi Udruženja BH novinari u kojima se traži od međunarodne zajednice da reaguje i izvrši pritisak kako bi se obustavilo donošenje pomenutog zakona.

– Napominjemo da zemlje iz kojih dolaze navedeni međunarodni predstavnici, u svojim zakonskim regulativama imaju klevetu definisanu kao krivično djelo, i sankcionisana je strožijim , čak i zatvorskim kaznama – tvrde u Ministarstvu pravde RS.

U cilju, kako navode, transparentnog i objektivnog informisanja, pozvali su sve zainteresovanepredstavnike medija, političkih stranaka, i građane da “zauzmu aktivno učešće u javnim raspravama te da daju svoj puni doprinos do utvrđivanja prijedloga ovog zakona.”

Takođe, pozivamo na saradnju i dijalog, jer nas proizvoljno komentarisanje udaljava od konstruktivne i stručne rasprave i kvalitetnog zakonskog rješenja, koji prije svega treba da uredi na najbolji način ovu oblast i pruži zaštitu svima, te da bude na korist budućim generacijama – navodi se u saopštenju Ministarstva pravde RS.

U odbranu svojih stavova, u Ministarstvu ponovo ističu tragičan primjer mladića iz Laktaša, koji se ubio zbog ismijavanja na društvenim mrežama.

– Nažalost bili smo svjedoci tragičnog događaja koji je rezultirao gubitkom jednog mladog života, zbog ismijavanja na društvenim mrežama. Era društvenih mreža donijela je drugačije načine izražavanja, ali sa sobom nosi opasne i teške posljedice koje mogu prouzrokovati događaje sa tragičnim ishodima – navodi se u saopštenju Ministarstva pravde RS.

U Ministarstvu tvrde da izmjene krivičnog zakona, kojima se kleveta sankcionišu kao krivično djelo, “imaju za cilj dase uredi ova oblast na korist i zaštitu cjelokupne zajednice.”

Podsjećaju da je tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske dostupan na internet stranici Ministarstva pravde i poručuju da će javnost biti blagovremeno informisana o terminima i mjestu održavanja javnih rasprava o ovom zakonskom rješenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije