Svijet

TOPLOTNI TALAS U GRČKOJ I TURSKOJ Temperatura ide i do 45 stepeni Celzijusa, ljudima se savjetuje da piju dosta voda

Količina toplog vazduha nad sjevernom Afrikom i središnjim Sredozemljem ide ka istoku, pa će do petka u Grčkoj i Turskoj ponegdje uzrokovati porast temperatura do 45 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Dpa.

TOPLOTNI TALAS U GRČKOJ I TURSKOJ Temperatura ide i do 45 stepeni Celzijusa, ljudima se savjetuje da piju dosta voda
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RINGIER

Najviše temperature očekuju se u srijedu i četvrtak, a tokom vikenda temperatura bi trebala biti niža, kažu iz grčke meteorološke službe.

Grčko ministarstvo rada pozvalo je zaposlene u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za turiste koji se trenutno nalaze u Atini, grčki Crveni krst postavio je štandove na trgu Sintagma i na Akropolju, gdje osoblje dijeli besplatnu vodu.

Pročitajte još

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske napolje u podnevnim satima, da piju dosta vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.

Mnogi gradovi i opštine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizovane zgrade u kojima mogu potražiti utočište beskućnici, kao i ljudi koji kod kuće nemaju klima uređaj, prenosi Jutarnji.

Turska meteorološka služba takođe je upozorila na toplotni talas, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stepeni.

Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom od 11 do 16 sati, posebno starijim osobama, djeci i hroničnim bolesnicima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu