Politika

“Totalna odbrana Srbije” Šta piše u Bijeloj knjizi koja je danas predstavljena u Beogradu

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević u Domu Vojske Srbije u Beogradu prisustvovao je predstavljanju Bijele knjige odbrane Republike Srbije.

“Totalna odbrana Srbije” Šta piše u Bijeloj knjizi koja je danas predstavljena u Beogradu
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Podsjetio je da je prije ovog dokumenta, poslije dugo decenija, usvojen još jedan od ključnih strateških dokumenata, Koncept totalne odbrane.

-Oni koji su mnogo duže od mene u sistemu odbrane kažu da to nemamo, praktično od raspada SFRJ, da naša država nije imala takav dokument i da time ne ispravljamo neku formalnu prazninu, nego suštinski dajemo podlogu za dalju razradu odbrane naše države, razumijući sve one okolnosti koje nas okružuju – istakao je ministar Vučević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je podsjetio da, uz Strategijski pregled odbrane i druga dokumenta planiranja, ovaj dokument čini fundament strateških dokumenata, koji daju i pravo, snagu i osnovu da se dalje razrađuje sve ono što se tiče odbrane otadžbine, u skladu sa ustavnopravnim i zakonskim nadležnostima.

Pročitajte još

Bela knjiga treba da približi javnosti sve ono što radi Ministarstvo odbrane i svi subjekti, svakako, i Vojska Srbije, da taj dio transparentnosti, demokratskog prikaza bude potvrda da se ništa ne radi skriveno i iza leđa, da tu nema nekih nejasnoća. A s druge strane, ni transparentnost, ni demokratičnost ne smiju da ugroze odbranu, mora da bude korelacija tih odnosa ili subjekata, naglasio je ministar odbrane.

Ukazao je na opasnost da se banalizacijom kroz transparentnost obesmisli koncept odbrane ili pravo na odbranu jedne države. Prema njegovim riječima, ne postoji veća odgovornost za državno rukovodstvo nego što je odbrana zemlje, njenih građana i zaštita i ostvarivanje nacionalnih i odbrambenih interesa.

-I preduslov za uspešno izvršavanje ili ispunjavanje te obaveze jeste procjena bezbjednosnog okruženja, utvrđivanje posebne sposobnosti sistema odbrane i efikasno sprovođenje mjera, koje su usmjerene na dalju izgradnju sposobnosti i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – kazao je Vučević.

FOTO: MILOŠ MISKOV/ANADOLY
FOTO: MILOŠ MISKOV/ANADOLY

-Ne smijemo biti zaglavljeni u prošlosti, ne smijemo se praviti naivni i nevješti da ne živimo u dobu ili vremenu promjena, koliko god da to neko pokušava da ospori ili da kaže da se ništa ne mijenja – menja se i te kako i svjedoci smo, svjesno ili nesvesno, velikih geopolitičkih promjena. Srbija to mora da razumije, da prati, da preduprijedi sve ono što treba da djeluje i da dejstvuje i da kroz jačanje koncepta odbrane, totalne odbrane, jačanje Vojske Srbije jačamo i naš potencijal kao odvraćajući faktor za sve potencijalne opasnosti za našu državu – ocijenio je Vučević.

Republika Srbija, naglasio je Vučević, ostaje vojno neutralna država, što ne isključuje saradnju sa drugim državama, drugim organizacijama u pogledu bezbjednosti, da li je to bilateralna, multilateralna saradnja.

On je naveo da ne želimo da budemo ni „klimoglavci“, ne želimo ni sukobe i svađe, ali niko ne može da nam oduzme pravo da donosimo odluke u skladu sa svojim državnim, nacionalnim i narodnim interesima.

Bijela knjiga odbrane Republike Srbije izrađena je u organizaciji Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane, a radnim timom rukovodio je načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane pukovnik dr Dejan Stojković.

Pukovnik Stojković kaže da je u Bijeloj knjizi dat osvrt na aktuelan strategijski kontekst, iskazana su osnovna opredeljenja politike odbrane, sa posebnim akcentom na koncept totalne odbrane, predstavljen je sistem odbrane, organizacija Ministarstva odbrane, misije, zadaci, organizacija i sposobnosti Vojske Srbije i date su druge informacije kojima se domaća i strana javnost upoznaje sa postignutim rezultatima, aktuelnim procesima i projekcijama daljeg razvoja sistema odbrane,  naglasio je pukovnik Stojković.

Jedna od novina u sistemu odbrane, kako je istakao, koja je predviđena Konceptom totalne odbrane je stvaranje uslova za jedinstveno komandovanje svim snagama odbrane, u vanrednom stanju i ratu, kao i stvaranje osnove za unapređenje i civilne odbrane, kao važnog segmenta odbrane zemlje, prenosi Tanjug.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu