Politika

"Tragična zabluda neodgovornog političara" Bećirović o Dodikovom govoru na Saboru SNSD

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović prokomentarisao je govor Milorada Dodika na saboru SNSD. Bećirović je poručio da svi moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Dodikova poruka “da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i Republika Srpska“ je tragična zabluda neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode. Ipak, i on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine, poručio je Bećirović.

– Državu Bosnu i Hercegovinu branićemo svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora – dodao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Kako je kazao, Milorad Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu „opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom“.

– Dodikova poruka da je “Bosna i Hercegovina nametnuta, prisilna državna zajednica, pod pritiskom napravljena i pod pritiskom se održava“ je licemjerna i netačna. Bosna i Hercegovina je prirodna, istorijska, pravna i politička činjenica koja traje više od 1.000 godina. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini nisu ni istorijske, niti prirodne činjenice. Njihov nastanak u državi Bosni i Hercegovini detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija. Ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova- kazao je Bećirović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije