Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAGOVI ŽRTVE NA NOŽU I ČEKIĆU Vještaci otkrili detalje jezivog zločina u centru Beograda

Hronika
Autor:

Foto: RAS Kombo

Završnica suđenja stakloresci iz Resavske ulice u Beogradu Filipu Gavranoviću, zbog optužbi za ubistvo komšije pekara Nikole Ostojića u novembru 2017, zakazana je za 22. jul, pošto je juče okončan dokazni postupak.

Na jučerašnjem ročištu Dušan Keckarević, forenzički genetičar, kazao je da su vještačili vrh oštrice dleta, kao i sječivo noža i čekić, i da su na njima našli tragove krvi ubijenog Ostojića.

Odgovarajući na pitanja branilaca, Keckarević je rekao da nisu vještačili drške, jer je bilo vidljivo da se i na njima nalazi krv, kako ne bi uništili druge tragove pored tih, koji su nastali kontaktnim putem, piše Blic.

– Ne mogu da isključim ni da je Ostojić držao dršku noža, ali ako se pogleda intenzitet njegovog DNK mnogo je vjerovatnije da on potiče od krvi nego od kontakta – rekao je Keckerović.

Kako je dodao, “u minimumu se uočava i prisustvo drogog DNK, najvjerovatnije kontaktnog tipa, koji odgovara Filipu Gavranoviću”.

– I na dršci čekića utvrđeni su tragovi koji pripadaju Ostojiću – rekao je on.

Vještak Marija Panić kazala je da su na osnovu Gavranovićevog iskaza i analizom njegovog ponašanja utvrdili da je on u vrijeme ubistva bio u stanju jednostavne alkoholne opijenosti. Ona je ukazala na to da nemaju objektivnih parametar akako bi utvrdili stepen njegove opijenosti. Kazala je i da je, kako pišu Novosti, ako sud prihvati da je Gavranovićev iskaz validan na osnovu njega i još nekih parametara utvrđeno da su kod Gavranovića postojali afekat straha srednjeg intenziteta i osjećanje ugroženosti, pošto tvrdi da ga je Nikola napao nekim predmetom.

Gavranović je na početku suđenja u julu 2018. godine priznao da je ubio Ostojića. Njemu za ovaj zločin prijeti kazna do 40 godina robije.

Do zločina o kom je pričao cijeli Beograd došlo je u centru prestonice nakon što su dva najbolja prijatelja, a inače i komšije (obojica su držali radnje koje su se nalazile jedna preko puta druge u Resavskoj ulici) posvađali oko novca. Navodno Gavranović je Ostojiću tražio novac na zajam da vrati dugove, a Ostojić, koji je podigao kredit kako bi proširio svoj posao, nije želio da mu novac da.

Gavranović je, nakon što su zajedno pili u kafiću kraj njegove radnje, namamio Ostojića u staklorezačku prodavnicu i tu ga ubio.

Ono što je posebno šokiralo javnost je to što je Gavranović nakon toga otišao kući kod supruge, kojom se oženio samo nekoliko nedjelja prije zločina.

Nikolina supruga ubrzo je prijavila njegov nestanak, a u potragu za njim sa njom je krenuo i Gavranović. Tri dana su obilazili okolinu Beograda, sa policijom učestvovali u potrazi, dok se Nikolino tijelo nalazilo u Gavranovićevom lokalu.

Gavranovićeva supruga posumnjala je da njen muž ima neke veze sa nestankom druga, a onda je otkrila i krv na njegovoj odjeći, kao i čudno ponašanje. Prijavila ga je policiji, nakon čega je Gavranović saslušan, a potom, kada je policija upala u njegov lokal i pronašla Nikolino tijelo, i uhapšen. Kasnije je priznao jeziv zločin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO