Svijet

TRAMP DOSTIGAO PREDNOST U KLJUČNIM DRŽAVAMA Trka za predsjednika SAD sve neizvjesnija

Istraživanja, koje je za Rojters proveo Ipsos, pokazuju da je trka za američkog predsjednika neizvjesnija nego što to ukazuju ankete na nacionalnom nivou.

TRAMP DOSTIGAO PREDNOST U KLJUČNIM DRŽAVAMA Trka za predsjednika SAD sve neizvjesnija
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Ovo istraživanje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Džo Bajden tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trampom.

Prema toj anketi, Bajden je u maloj prednosti pred Trampom u tri ključne države, a u ostale tri vode mrtvu utrku.

Online istraživanje javnog mnjenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan odsto u Arizoni. U Pensilvaniji, Bajden vodi za tri odsto te za pet u Viskonskinu i Mičigenu.

Sve navedene države bit će odlučujuće u odabiru pobjednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika, već je u svakoj od njih ishod neizvjestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Rojters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke greške, što znači da niti jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako se iščitavaju zajedno, ankete na nacionalnom nivou i po saveznim državama pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016, s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegijum, koji broji 435 delegata, i Bijelu kuću.

Bajden trenutno ima prednost na nacionalnom nivou, ali Tramp ima gotovo iste šanse za pobjedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u takozvanim “klackalicama” nisu kaznili Trampa zbog načina upravljanja korona krizom u onoj mjeri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Tramp bolji od Bajdena kada je u pitanju ekonomija.