Hronika

Tražili mito da ne pišu kaznu: Predložen pritvor poreskim inspektorima

 Republički javni tužilac predložio je pritvor za inspektore Poreske uprave Republike Srpske Igora Grahovca, Dragoslava Tubića i Snežanu Dragičević Mitrović.

hapšenje poreska uprava
FOTO: MUP RS

Kako su istakli u saopštenju, osumnjičenom Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, dok se Dragoslavu Tubiću i Snežani Dragičević Mitrović sumnjiče da su počinili krivično djelo primanje mita.

Oni su uhapšeni u akciji “Afrodita”

 -Osumnjičenom Grahovcu stavlja se na teret da je počinio krivično djelo trgovina uticajem na način što je u vremenskom periodu od 7. novembra do 6. decembra  na području Banjaluke, kao ovlašćeno službeno lice Poreske uprave Republike Srpske, koristeći svoj službeni položaj kod poreskih inspektora Dragoslava Tubića i Snežane Dragičević Mitrović, koji su prethodnog dana vršili postupak kontrole kod oštećene, samostalnog preduzetnika iz Banjaluke, te nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa oštećenom i njenim suprugom, posredovao da poreski inspektori ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu, koja se morala izvršiti u skladu sa Zakonom, kao i da ne izvrše službenu radnju sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga, koje bi morali izvršiti u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Iz Republičkog javnog tužilaštva navode da se Dragoslavu Tubiću i Snežani Dragičević Mitrović stavlja na teret da su počinili krivično djelo primanje mita na način da su kao ovlašćena službena lica, lično ili preko Igora Grahovca, zahtijevali za sebe novac od oštećene i njenog supruga, da u okviru svojih ovlašćenja ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu.

– Kao i da ne izvrše službene radnje sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga, iako su u postupku poreske kontrole utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju, a zatim su 6. decembra 2023. godine od supruga oštećene, nakon završenog sastanka u kafe baru u Banjaluci primili zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM – stoji u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije