Svijet

"TRAŽIMO OGOVORNOST ZA SMRT NAŠE DJECE" Zbog smrtonosne bakterije u ovoj bolnici su UMIRALE BEBE

Zbog loših higijenskih uslova u dječijoj bolnici u Veroni bakteria citrobakter od 2018. godine prouzrokovala je smrt četiri novorođenčeta, 96 je oboljelo, a pet je dobilo trajna oštećenja mozga.

"TRAŽIMO OGOVORNOST ZA SMRT NAŠE DJECE" Zbog smrtonosne bakterije u ovoj bolnici su UMIRALE BEBE
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Mala Aliče se prevremeno rodila četvrtog marta 2020. Roditelji su strahovali za njen život, ali nisu ni sanjali da će umrijeti od smrtonosne bakterije.

Eliza Betini je svakoga dana posjećivala bebu u bolnici, kojoj je iz dana u dan bilo sve lošije. Dobila je visoku temperaturu, ljekari su konstatovali meningitis uzrokovan citrobakterom. Uprkos bolesti, Aliče je 22. maja otpuštena iz bolnice.

– Bakterija je prodrla u mozak našeg djeteta. Aliče je dobila epileptične napade, glava joj je otekla do obima od 45 centimetara – izjavila je očajna majka za list Stampa, prenosi Blic.

Pet mjeseci roditelji su išli od bolnice do bolnice, od odjeljenja do odjeljenja, ali niko nije mogao da pomogne. U junu su ljekari digli ruke, 16. avgusta Aliče je umrl a- prenosi švajcarski Blik.

Smrtonosna bakterija je ubila i malu Ninu

Frančeska Freca još čuje plač kćerkice Nine, koja je živjela svega devet dana. Osamnaestog novembra 2019. umrla je u mukama, takođe od infekcije citrobakterom. Majka je u junu tužila Bolnicu za majku i dijete Borgo Trento u Veroni, koja je odbacila odgovornost.

Međutim, poslije toga je počelo da se javlja sve više roditelja, čije su se bebe razboljele. Nekima su ostala trajna oštećenja na mozgu, a još dvije bebe su umrle. Komisija stručnjaka zadužena je za istragu misteriozne infekcije i smrtnih slučajeva. Otkriveno je da je slavinu na odjeljenju za intenzivnu njegu dječije bolnice u Veroni, u kojoj su se rodile Aliče i Nina, zatrovala kolonija opasnih bakterija, što je posljedica višegodišnjeg zanemarivanja higijene.

Citrobakter je nađen na svim cuclama, koje očigledno nisu sterilisane, već samo ispirane pod vodom i zatim stavljane bebama u usta. Bolničko osoblje je pralo ruke u zatrovanoj vodi, a pošto mnogi nisu nosili rukavice, bakterija je završila na osjetljivim novorođenim bebama. Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv nepoznatog lica, za sada niko nije optužen.

Porodilište i odjeljenje intenzivne njege zatvoreni su u junu 2020, ali je bolnica prvog septembra objavila ponovno otvaranje.

– Odgovorni za smrt naše djece moraju da odgovaraju, ne smijemo dozvoliti da još neka beba umre ovako užasnom smrću – kaže Eliza Betini, reagujući na vijest o otvaranju bolnice.

Prihvati notifikacije