Politika

“Treba im za rješavanje hrvatskih ciljeva” Bosić tvrdi da EU, pod uticajem Zagreba, štiti Dodika od sankcija

Bivši predsjednik SDS i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosićtvrdi da institucije Evropske unije štite lidera SNSD i predsjednika Republika Srpske, Milorada Dodika, koji je inače na "crnim listama" SAD-a i Velike Britanije.

Mladen Bosić SDS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Bosić

Bosić je svoje navode argumentovao tezom da “Dodik treba za rješavanje hrvatskih ciljeva” i zato međunarodni faktor, pod uticajem Hrvatske, “drži njegova leđa”.

On navodi da se Dodik “nameće kao regionalni lider, sa ciljem da predvodi ono što se naziva “srpski svet”, što možemo vidjeti po njegovoj posjeti Crnoj Gori i uticaju na izbore u Srbiji”.

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak u današnjem obraćanju javnosti izjavio je da ima informacije kako je SNSD spreman popustiti i prihvatiti prijedlog “Trojke” da sjedište Apelacionog savjeta bude u Istočnom Sarajevu, a Bosić je ovo prokomentarisao riječima da je “to stara Dodikova igra”.

– Prvo sam se čudio kako je moguće da prolazi sva ta igra, u neku sam je ruku i podržavao jer je pravio budale od međunarodne zajednice, ali i od Bošnjaka, Hrvate tu ne bih stavio… i građana kojima priča tri priče istovremeno. Kaže da neće donijeti nijedan zakon dok se ne promijeni Zakon o VSTS, a poslije njegovi poslanici podrže nekoliko zakona. I onda on učini jasan prenos nadležnosti, a govorio je kako će vratiti – rekao je Bosić.

Na konstataciju novinara da su strane sudije i dalje u Ustavnom sudu BiH, Bosić kaže da je to “već postao cirkus od politike”.

Bosić ističe da ne zna, kada se donose takvi zakoni u NSRS, “da li se Dodik smije jer zna da to neće biti provedeno”.

– Dodik ima unutrašnj front u Srpskoj i situaciju u BiH gdje ima problem sa pravosuđem i tužbom zbog ne prihvatanja odluke Kristijana Šmita, a takođe ima i spoljni pritisak. Mislim da dobro stoji na svim poljima jer se nameće kao regionalni lider, vidjeli ste ovaj odlazak u Crnu Goru – navodi Bosić.

On ističe da postoji direktno priznanje da je Dodik uticao na pokret Branislava Nestorovića tokom posljednjih izbora u Srbiji, sve sa ciljem da on bude glavni lider onog što se naziva “srpski svet”.

– Ovo suđenje u Sarajevu ima potencijal da od Dodika napravi žrtvu i čini mi se da ide u ovom smjeru. A međunarodni faktor pod uticajem Hrvatske drži leđa Dodiku jer im on treba za rješavanje hrvatskih ciljeva. Na osnovu toga ima zaštitu institucija Evropske unije. Vidjeli ste njegov odlazak u Rusiju, Erdogan je sljedeća adresa i kada to gledate rekli bi da mu dobro ide – tvrdi Bosić.

Pročitajte još

To što nema srpskih sudija u Utsvanom sudu BiH, Bosić komentariše riječima da je to dio “paketa oko tog suda”.

Bilo je jasno, ističe Bosić, da se Ustavni sud BiH neće raspasti zato što nedostaju dvojica sudija iz Srpske.

– Bilo je obećanja da će se izvršiti pritisak i blokada institucija, da se neće donijeti nijedan zakon ukoliko se ne riješi pitanje Ustavnog. Nakon toga, kao milion puta do sada, Dodik se nije ni okrenuo. Ja sam takvu političku igru vidio barem 15 puta – zaključio je Bosić gostujući u programu N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije