Politika

TREBA LI VRATITI KLEVETU Funkcioneri i analitičari Srpske o novom krivičnom zakoniku

BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj kleveta nije obuhvaćena krivičnim zakonom i to bi trebalo da se mijenja, saglasni su funkcioneri i analitičari u Srpskoj.

TREBA LI VRATITI KLEVETU Funkcioneri i analitičari Srpske o novom krivičnom zakoniku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U proteklom periodu, javno su, na račun institucija i ličnosti u Srpskoj iznesene salve nedokazivih optužbi i uvreda, i za to skoro niko ne odgovara. Još se ne zna da li će Vlada Srpske u novi krivični zakonik uvrstiti klevetu, ali premijer RS Radovan Višković kaže da to nije loša ideja.

-Nisam o tome razmišljao, ali dali ste mi dobru ideju- kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković za ATV.

Kleveti su najizloženiji javni funkcioneri, ali su na meti takvih napada u posljednje vrijeme i svi pripadnici MUP-a. Ministar Dragan Lukač kaže da nije dobro što klevete nema u zakonu, ali da je na to uticala međunarodna zajednica.

-To je 99. godine pod uticajem stranaca ukinuto, taj član ima i Srbija i Hrvatska i evropske zemlje i mislim da je to nešto što treba da se vrati. Ne možete samo privatnom tužbom da riješite klevetu na račun funkcionera koje je narod birao- kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, prenosi ATV.

S obzirom na to da nije obuhvaćeno zakonom, krivično djelo kleveta u BiH nije predmet gonjenja po služenoj dužnosti. Jedini mehanizam borbe je privatna tužba, ali ona nema mnogo efekta, tvrdi predsjednik odbora za zaštitu Ustavnog  poretka Srpske, Siniša Karan.

-I onda najčešće i naši političari, iz neke, nekog podignutog praga tolerancije i ne preduzimaju mjere gonjenja prema takvima, naravno bilo je primjera gdje su oni tužili, po privatnoj tužbi, vidjeli smo bilo je presuda i gdje su dobili, ali to je više u simboličnom smislu- kaže Siniša Karan, generalni sekretar Vlade Srpske.

Klevete nema u krivičnom zakonu, ali ima u Zakonu o zaštiti od klevete. Tamo piše da je izražavanje mišljenja dozvoljeno, sve dok ne šteti tuđem ugledu. U suprotnom, oštećeno lice ima pravo na privatnu tužbu. Podnošenje tužbe nije dozvoljeno javnim organima, i tako nešto može da se uradi samo u ličnom svojstvu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu