Kolumne

Trebali ste iza rešetaka

Ekspresno usvojenje brata i sestre Severina i Svjetlane Blagojević iz Banjaluke, koji su prije pet godina odvedeni u Kanadu, ovih dana glavna je tema medija u ovoj sjevernoameričkoj državi.

Trebali ste iza rešetaka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sve ono na šta smo upozoravali 2017. godine, da je usvojenje brata i sestre bilo ekspresno, da se čak nije ni vodilo kao međunarodno, kako bi se izbjegle detaljne procedure, sada je došlo na naplatu.

Niko zbog kardinalnih propusta i ozbiljnog kršenja zakona nije odgovarao, ali i kako bi kada je tužilaštvo, koje je trebalo reagovati, korumpirano do srži.

Zašto bi neko i odgovarao kada tužilac kaže, citiram: „To što neko krši zakon, ne znači da je počinio krivično djelo“?!

Pametnom dosta.

Znali su tada odgovorni da neće biti procesuirani šta god da urade i to je modus operandi već decenijama u ovoj truloj državi nagriženoj korupcijom. Takav sistem, u kojem caruju podobni, a ne stručni, izbaci na površinu sav šljam koji nažalost dođe u situaciju da kroji tuđe životne sudbine.

Pročitajte još

Sve propuste o kojima smo pisali u slučaju „Kanada“ potvrdila je i stručna Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koja je, između ostalog, utvrdila i kršenje Porodičnog zakona RS, te preporučila da svaka institucija, među kojima su i one pravosudne, imaju elemenata da pokrenu odgovarajuće postupke iz svoje nadležnosti.

Tresla se gora, rodio se miš. Keširano je tamo gdje treba i sve se umirilo. Barem su tako mislili.

Ono što je zabrinjavajuće jeste kako su to mogli uraditi djeci.

Kako su mogli brata i sestru gurnuti sa ivice, znajući da se usvojenje ne provodi po slovu zakona, a posebno ne zakona zemlje u koju su odvedeni.

Na sreću, sistem u Kanadi je drugačiji, kao i javnost, koja ne skače i ne vadi oči onima koji dođu sa strane, već se bori za njihova prava, srčanije nego matična država.